Jak působí úplněk na naše tělo a cyklus?
6. 4. 2022

Jak působí úplněk na naše tělo a cyklus?

Velký a bílý kruh – měsíc, který svítí do noci a do jisté míry má naše těla v moci. Jak moc a v čem se nás měsíc v úplňku může dotknout? Kromě romantické kulisy, kterou umí úplněk vykouzlit během noci, přináší pro ty citlivější mnohá překvapení.

Kdy úplněk přichází?

Měsíc doroste do úplňku jednou za měsíc, to je jasné a logické už podle názvu. Je to vždycky, když měsíc dokončí polovinu své cesty kolem Země. Stojí na opačné straně od ní, což je v polovině každého kalendářního měsíce. Zajímavé je, že měsíc nemá vlastní svit, ale sluneční paprsky osvětlují jeho viditelný povrch a odrážejí se od něj. 

Měsíc a jeho jednotlivé fáze ovlivňují náš menstruační cyklus. Stejně jako měsíc prochází temnotou (novoluním) až do zářivého úplňku. Tak i ženský cyklus je ve znamení proměn a různých energií. Při přirovnání k měsíčním fázím máme během cyklu období temnoty, kdy se zdá, že z nás vyprchala všechna životní síla, jde o premenstruační a menstruační fázi. Naopak v aktivních fázích cyklu (ovulace) se síly vrací zpět.

A teď to nejdůležitější, když si dopřejete odpočinek ve dnech, kdy si ho vaše tělo žádá, budete mít víc sil v aktivních fázích menstruace.

Pověsti, pověry a měsíc

Úplněk patří v lidových pověstech a folklóru k nejmagičtějším dnům v měsíci. Z toho důvodu se často různé rituály provádí právě za úplňku. Také je úplněk opředený spoustou mýtů a legend, třeba, že se lidé mění ve vlkodlaky a jiné J. Dali bychom dohromady asi spoustu dalších rituálů, které se s úplňkem pojí, o tom ale zase jindy. Jaký má úplněk skutečný vliv na naše těla a ženský cyklus, když je na vrcholu měsíční energie?

Emoce a agresivita

Ve dnech kolem úplňku prožíváme mnohem intenzivněji všechny emoce, někdy nejsme vůbec ve své kůži. Spousta lidí si stěžuje na úporné bolesti hlavy. Říká se, že to, s čím máte problémy obecně, tak se při úplňku ještě víc znásobí (například klouby a záda mohou bolet víc). Hodně často jsme podráždění a nervózní. Objevují se i nehody a úrazy způsobené vlivem měsíce.

Jak může úplněk emoce rozproudit? Ti, co jsou přesvědčení o jeho vlivu, argumentují vlivem luny na celou přírodu. Počínaje odlivem a přílivem, po ženský cyklus a těhotenství, až naši psychiku. Lidské tělo je ze 75 % tvořeno vodou, takže stejně jako má měsíc v moci odliv a příliv, tak může pracovat s vodou v našich tělech. Tím se nám pak emoce bouří a jsme jako na houpačce.

Ženský cyklus a úplněk

Dokonce i vědecké výzkumy mluví o tom, že klíčem k biologickým cyklům (emocím), je měsíc a planety. Měsíc vstupuje v interakci s elektromagnetickým polem našich těl, to pak ovlivňuje naše vnitřní fyziologické procesy – i menstruační cyklus.

Menstruaci máme obvykle kolem úplňku nebo novu. Podle toho, kterým směrem zrovna zaměřujeme naše tvůrčí energie. Autorka knihy Cyklická žena Mirandy Gray na základě toho rozlišuje dva termíny:

BÍLÝ MĚSÍC. Jestli máte menstruaci okolo novu (novoluní) a ovulace vám vychází na úplněk, nese váš cyklus název bílý měsíc. Je oslavován ve většině náboženství či při obřadech plodnosti. Dohromady se setkává tvořivá síla měsíce a ženy. Tato tvůrčí energie směřuje k početí dítěte a založení rodiny.

RUDÝ MĚSÍC. Jde o opačné načasování menstruace. Periodu máte na úplněk a ovulaci v novu. V tuhle chvíli prožíváte cyklus rudého měsíce. K čemu směřuje vaše tvůrčí energie, když ne k početí dítěte? Vaše ovulační fáze nastává v období novu (temnoty). Vaše energie v tomto případě směřuje k vnitřnímu rozvoji.

V obou cyklech se však plnohodnotně projevují ženské energie a ani jeden není intenzivnější nebo správnější než druhý. Během života možná přijdete na to, že ve vleku životních událostí, ambicí, emocí a cílů, máte rudý i bílý cyklus.

Co když mám nepravidelnou menstruaci?

To, že mají na menstruaci vliv měsíční fáze, věděly už domorodé kmeny, které žily ve velmi úzkém sepětí s přírodou. Ale s pravidelností menstruace mohou zamíchat i další efekty. Západní medicína říká, že na pravidelnost periody mají vliv složité interakce mezi mozkem, vaječníky a dělohou. Ale cyklus mohou ovlivnit také roční období, světlo, výživa, cestování (například dlouhé lety letadlem), také stres doma a v zaměstnání.

Spánek pod vlivem měsíce

Je dokázané, že během úplňku má mnoho lidí špatné spaní. Na vině je částečně přítomnost světla z měsíce, což brání tělu vylučovat melatonin – hormon pro dobrý spánek. Dokonce jsou studie, které ukazují, že lidi při úplňku spí o 19 minut méně než jindy. Další lidé říkají, že během úplňku nespí moc klidně, hůře usínají, často se probouzí a ruší je živé sny.

Hubnutí

Možná víte, že měsíc a jeho fáze ovlivňují i hubnutí. Znásobují ho. Je tedy ideální čas dát si při úplňku očistný den. Zkuste ovocné šťávy a lednici se obloukem vyhněte. Nebo už toto praktikujete?

Ať už souzníte s měsícem nebo ne, přejeme vám co možná nejklidnější menstruační cyklus.