PMS – strašák mnoha žen. Co se za zkratkou skrývá?
23. 3. 2022

PMS – strašák mnoha žen. Co se za zkratkou skrývá?

Většina žen už někdy v životě slyšela o PMS. Hodně z nás s ním každý měsíc bojuje. Z produktivní, veselé ženy, které se všechno daří a má skvělou náladu, se najednou stane uzlíček nervů… Naše bolavé tělo chce jediné: čokoládu! PMS se nám vkrade do života, i když jsme ho tam nezvaly. Proč se nám to děje a jak s ním pracovat? Čtěte v článku.

Co je přesně PMS?

Jak už možná víte, tak PMS je zkratka pro premenstruační syndrom. PMS je kombinace tělesných a psychických příznaků, které se každý měsíc opakují. Toto období, na které se žádná žena netěší, začíná po ovulaci (7 až 10 den před menstruací) a trvá až do menstruace. Některé bolesti přetrvávají ještě během menstruace.

Premenstruační syndrom trápí až 80 % žen, ale z medicínského hlediska není považován za samostatnou nemoc. Tím pádem se často komplikace spojené s PMS tolik neřeší… Problémy zhruba u 15-25 % žen jsou závažné a to tak, že narušují jejich normální fungování.

Kdy PMS očekávat a co ho způsobuje?

Z názvu premenstruační je všem asi jasné, že PMS se objevuje krátce před menstruací, jak jsme psali v prvním odstavci. Každopádně menstruovat ženy začnou mezi 13. – 15. rokem a končí mezi 45. – 50. rokem a celou tuto dobu mohou pociťovat příznaky PMS. Co přesně ho způsobuje?

Chtěli bychom vám dát jednoduchou odpověď, ale podle všeho u premenstruačního syndromu nejsou jednoznačné příčiny zatím objasněny. Odborníci říkají, že PMS souvisí se změnou poměru estrogenů a progesteronu po ovulaci, kdy hormony prudce klesají. Pak nějakou dobu trvá, než se je jejich koncentrace v krvi ustálí. Ale stihnou ještě ovlivnit náš psychický stav, způsobit bolest a zvýšit chuť na cukry. Aaaaha. Tato nerovnováha je často zmiňována jako příčina PMS, ale může ho vyvolat i stres.

Ještě je tu jeden hormon – prolaktin, který úřaduje v druhé polovině cyklu. Zvyšuje se, a to má za následek zadržování vody v těle nebo velkou citlivost prsou. Na psychických výkyvech a náladách se podílí také tzv. hormon štěstí – serotonin.

Je na PMS nějaká léčba?

Tady se musíme zase vrátit k tomu, že není přesně známá příčina PMS. I když jsou často zmiňovány hormonální nerovnováha a stres, tak bez jasné příčiny není možné premenstruační syndrom efektivně léčit.

Když jsou potíže se syndromem spojené hodně nepříjemné, tak lékaři většinou zkouší léčit ten nejhorší příznak. Například tvrdí, že u spousty žen dokáže zmírnit příznaky PMS nasazení hormonální antikoncepce.

Jak se PMS projevuje?

Projevy premenstruačního syndromu jsou hodně a hodně rozmanité. Každá žena je také vnímá odlišně, některé popisují jen mírné potíže a jiné by nejraději zalezly na týden do postele. Mezi nejčastější příznaky, které popisuje většina žen, patří: únava, tlak v podbřišku, křeče, bolesti hlavy, zvýšená citlivost a napětí v prsou, změny libida, poruchy spánku, vyčerpanost, otoky kloubů. Poznáváte se v něčem? Syndrom má často vliv i na psychickou pohodu. Dostavují se lehké deprese, podrážděnost a výkyvy nálad, nesoustředěnost, úzkosti. Uf, je toho hodně, že? Ženy mohou být právem hrdé na všechno, co kvůli PMS musí vydržet.

Dá se být s PMS zadobře?

Jestli také svádíte věčný boj s premenstruačním syndromem, tak si projděte i další řádky. Podívali jsme se na to, jestli se dá se syndromem nějak vyjít:

1. Některým ženám pomáhá sport a pravidelná fyzická aktivita. Velmi oceňované jsou procházky. Proč? Pohyb totiž podporuje správný průtok krve. To dělá celému organismu dobře a zmírní se křeče.

2. Dalším pomocníkem jsou relaxační cvičení, kam patří například jóga.

3. Úlevu psychickou a fyzickou často pozitivně ovlivňují masáže, protože pomohou uvolnit ztuhlá záda a šíji.

4. Relaxační míče a cvičení s nimi také může mít blahodárný vliv na uvolnění a protažení svalů.

5. Od bolesti pomáhají také hřejivé nebo chladivé krémy. Zeptejte se na ně v lékárně.

6. Každá žena je jiná, proto některé pomáhá sport a jiné klid a odpočinek. Zkuste u sebe vypozorovat, co je pro vás to pravé. Klidně si zapisujte obtíže, ať máte pak výstup i pro gynekologa. Je dobré mít takový deníček PMS aspoň dva měsíce zpátky.

7. Tekutiny musí být vždy a u PMS to platí dvojnásob.

8. Strava je alfa a omega všeho v našem těle. Během PMS se doporučuje zmenšit příjem alkoholu a cigaret. Nejlepší jsou potraviny s vlákninou a ty, které obsahují hořčík a vitamín E.

Na závěr všem ženám přejeme, co nejméně zkušeností s PMS. Děkujeme za přečtení článku.