Celiakie a proč se jí říká nemoc chameleon?
17. 10. 2022

Celiakie a proč se jí říká nemoc chameleon?

Je vám po potravinách vyrobených z obilí špatně? Máte průjmy, nafouklé břicho a jiné zažívací potíže? O celiakii nebo také o intoleranci na lepek jste možná už slyšeli. Co ale neléčená celiakie způsobuje? Kdy a jak se může pacientům objevit? Dejte se do čtení článku a dozvíte se víc.

O co vlastně jde?


Celiak trpí autoimunitním onemocněním. Tělo má chybu v imunitě, která se projevuje zánětem sliznice tenkého střeva po konzumaci potraviny s lepkem. V případě, že se onemocnění neodhalí včas, může vést až ke kompletní ztrátě klků a mikroklků, které zvětšují povrch tenkého střeva. Taková ztráta střevu sníží schopnost vstřebávat a trávit živiny, jako je lepek.

Celiakie se může objevit a projevit v jakémkoliv věku. Studie odhalují, že intolerance lepku postihuje všechny lidi bez ohledu na rasu a vyskytuje se i na všech kontinentech. Odhad výskytu je 1 nemocný na 100 zdravých obyvatel. Odborníci varují i před tím, že u nás v ČR je správně diagnostikován 1 z 10, takže 9 nemocných o své nemoci nemá tušení.

Pár nepříjemných čísel na začátek. Odborníci odhadují, že až 40 % lidí s rakovinou tlustého střeva a 17 % lidí s rakovinou lymfatických uzlin jsou neléčení celiaci.

Co je lepek?

Jedná se o komplex bílkovin, které jsou v části obalu zrn obilovin (pšenice, ječmen, oves a žito). Pro většinu populace jsou tyto obiloviny součástí kuchyně. Tělo člověka, který je zdravý, zvládne lepek štěpit a dál zpracovávat. Ovšem trávení celiaků s lepkem pracovat neumí a působí jim nepříjemné zdravotní potíže. Jaké? O tom píšeme v dalším odstavci.

Projevy intolerance na lepek

Autoimunitní reakce na lepek na sliznici tenkého střeva spouští zánětlivý proces, jak jsme psali v úvodu. Příznaky se objevují postupně několik minut po konzumaci lepku.

Dají se rozdělit na typické, které probíhají v tenkém střevě, na atypické, které se nemocným dějí v důsledku poškození střevní sliznice, a neceliakální citlivost na lepek. Pojďme se na ně podívat podrobně:

  1. Typické projevy. Objeví se průjmy, velké bolesti břicha, plynatost, nadýmání, někdy i zácpa, zvracení a nechutenství. Může se vyskytnout kopřivka, dušnost, škrábání a otok krku.
  • Mezi atypické projevy se řadí podvýživa a ztráta energie, chudokrevnost, deprese, řídnutí kostí, neplodnost u žen i mužů, opakované potraty a Duhringova dermatitida. Což je vyrážka, která se dá připodobnit k oparu, vyskytuje se kdekoliv na těle, ale hlavně v oblasti kloubů.
  • Neceliakální citlivost na lepek. Diagnóza celiakie není potvrzena, ale přesto v této situaci pomůže vyloučení lepku z jídelníčku. Dostaví se pak značná úleva od zažívacích potíží.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak celiakie nemusí mít také vůbec žádné projevy a může být objevena až při pátrání u pokrevních příbuzných kolem už diagnostikovaného celiaka. Protože má tato nemoc velkou spoustu rozmanitých projevů a je obtížné ji včas a správně diagnostikovat, tak si vysloužila přezdívku nemoc chameleon.

Kdo vám celiakii potvrdí?

Díky novým poznatkům o nemoci se diagnostika posunula kupředu. Existuje test, který si můžete koupit v lékárně. Jde třeba o test Biocard TM Celiac pro děti i dospělé, který z vaší krve umí zjistit protilátky IgA přítomné při celiakii. Pokud vám tento test vyjde pozitivní, obraťte se na svého lékaře. Ten už bude vědět, že má provést biopsii střeva, kde se zjišťuje poškození střevní sliznice. Tím vám definitivně může potvrdit diagnózu.

Dalším aspektem diagnostiky je zohlednění zdravotního stavu po nasazení bezlepkové stravy. Pokud už tento jídelníček dodržujete, tak není možné nemoc odhalit ani krevním odběrem, který se dělá u lékaře.

Omezení s celiakií – bezlepkové potraviny

Tyto potraviny jsou označené nápisem: Bez lepku či Gluten free, který mimochodem využijete i v zahraničí na dovolené, jde totiž o mezinárodní termín. Plus je na nich symbol přeškrtnutého pšeničného klásku. Tím pádem tyto bezlepkové potraviny musí obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Není vám složení potraviny z popisku jasné? V tom případě je jistota ho nekoupit.

V případě nebaleného zboží a jídla v restauracích máte jako spotřebitel nárok na seznam alergenů, který už má většina restaurací uvedený v menu.

Jak vařit doma? Obiloviny s lepkem se dají nahradit těmi bez lepku. Například pohankou, quinou, prosem, kukuřičnou moukou. Přirozeně bez lepku je i ovoce, čerstvá zelenina, maso, vejce, ryby, mléko a mléčné výrobky. Na trhu je k dostání mnoho surovin bez lepku. Ve specializovaných obchodech se dají koupit bezlepkové těstoviny, pizza, chleba a sušenky. Inspirujte se bezlepkovými recepty třeba na Instagramových účtech @bezlepku, @zivotbezlepku a @bez_lepku_mleka_cukru.

Jaké je léčba?

Pro léčbu intolerance na lepek není žádná zázračná pilulka. Jediným způsobem, jak se vyvarovat potížím spojeným s celiakií, je absolutní vysazení lepku z jídelníčku. Lepek se totiž ve spoustě potravin může vyskytovat díky průběhu jejich zpracování nebo se do nich přidává kvůli jeho vlastnostem pro ochucování. Takže si nemůžete být jistí ani u polotovarů jako jsou zmrzlina, čokoláda, hořčice, kečup, hranolky, krokety, prášek do pečiva a další. Jistota je, když má potravina na obalu jasně napsáno, že je bez lepku.

Hraje roli dědičnost?

Pokud byla někomu z vaší rodiny odhalena celiakie, tak by si pro jistotu prevence mělo udělat test i nejbližší pokrevní příbuzenstvo. Riziko, že se v okolí najde další nemocný, je značné. Pravděpodobnost zdědění nemoci je po otci nebo matce okolo 10 až 18 %. Jestli je nastávající maminka nebo tatínek celiak a čekají holčičku, tak je riziko výskytu nemoci vyšší. Intolerancí na lepek trpí častěji ženy než muži (v poměru 2:1).

Známí lidé s celiakií

Takové hvězdy jako je Viktorie Beckham a Novak Djoković se lepku vyhýbají obloukem. Viktorie Beckham říká, že její tělo má velké problémy lepek rozložit. Bezlepkovou stravou si udržuje svou postavu, protože po lepku údajně její váha roste extrémně rychle.

Slavný tenista Novak Djoković si bezlepkovým jídelníčkem zachránil kariéru. Krevní testy mu prokázaly alergii na lepek a laktózu. Také tyto intolerance stály za jeho opakovanými kolapsy. Dokonce o vysazení lepku napsal knihu: Naservírujte si vítězství.

Na české scéně alergií na lepek trpí stand-up komička, herečka, zpěvačka a moderátorka Iva Pazderková a herečka Jana Krausová.

Iva Pazderková k intoleranci na lepek přistupuje velmi důsledně a s respektem. Takže vyhledává bezlepkové varianty pro sladké, které má moc ráda.

Jana Krausová si prošla trnitou cestou, než jí lékaři celiakii potvrdili. Trpěla totiž často únavou a slabostí, ale nebyly jí provedeny potřebné testy. Až na její popud a pátrání na internetu jí testy diagnózu potvrdily.

Příznaky celiakie určitě nepodceňujte!

Už víte, že celiakie se může objevit v jakémkoliv věku. Má různou intenzitu a hodně rozmanité projevy. Tím pádem je dost obtížné ji správně a včas odhalit. V důsledku snížené funkce imunitního systému a zvýšené střevní propustnosti je tou nejzávažnější komplikací intolerance na lepek větší riziko vzniku nádorových onemocnění. V případě podezření na celiakii u sebe či svých dětí neodkládejte návštěvu lékaře.

Ať už máte intoleranci na lepek nebo se mu vyhýbáte z preventivních důvodů, tak vám přejeme zdravé zažívání. Víme totiž, že ve střevech je velká část lidské imunity. Podívejte se na naše další články.