Vánoční pečení a přípravy bez stresu
2. 12. 2021

Vánoční pečení a přípravy bez stresu

Pečete si domácí vánoční cukroví nebo si ho koupíte už hotové? Pro ty, kteří uvažují o domácím pečení jsme připravili 4 recepty z celého světa. Experimentujte a zkuste něco nového.

Rodinná tradice

Pečení vánočního cukroví je skvělá příležitost vytvořit si novou tradici. S rodinou, s přáteli, prostě s kýmkoliv je vám dobře. U nás doma jsme se na toto období zvlášť těšili, protože babička s mámou udělaly těsta na různé druhy cukroví. Pak jsme celý víkend pekly, povídaly, sdílely zkušenosti a já se ségrou jsme uždibovaly těsta a vydatně ochutnávaly. Bylo to veselé setkání plné ženské energie napříč generacemi. Dodnes na to ráda vzpomínám. Babička byla megaloman, a tak se dělalo třeba šestnáct druhů různého cukroví.

České cukroví je skvělé a tradiční. Vosí hnízda, linecké, zdobené perníčky, už cítím tu vůni. Mňam. Je toho spousta. Pokud chcete tento rok zabrouzdat chuťově do jiných zemí, tak proč to nezkusit rovnou u vánočního cukroví? V článku jsou 4 recepty z celého světa, vyzkoušíte je?

Zahraniční inspirace

Americké Crinkles – vánoční popraskané sušenky

Luxusní cookies, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Sušenky jsou obalené v cukru, ten vypadá jako sněhový poprašek, proto se budou krásně vyjímat mezi vaším vánočním cukrovím.

Sušenky se údajně poprvé objevily na počátku 20. století v Minnesotě. Po celé Americe se rozšířily díky zmínce v kuchařce. Recept a postup je tady.

Německé perníčky s cukrovou polevou

Nám Čechům budou možná bližší německé perníčky (Pfeffernüsse). Drobné kořeněné a voňavé perníčky najdete na vánočním stole nejen v Německu, ale také třeba v Dánsku nebo v Holandsku.

Jsou hodně podobné našim českým perníčkům. Liší se však jejich podoba. Ty německé vypadají jako kulaté sušenky, nezdobí se, ale namáčejí do cukrových polev. Do těsta se přidává dokonce trocha pepře, aby se zvýraznila chuť. To už je velký rozdíl, ale stojí to za vyzkoušení. Upečete si je? Recept je zde.

Turecká baklava s medem a ořechy

Původně turecký dezert, který můžete potkat také v Řecku. Baklava by neměla chybět na žádné slavnosti. Je jako český bramborový salát, protože každá rodina má svůj recept, který si hýčká. Pokud jste Baklavu nikdy neměli, tak se připravte na hodně sladkou bombu, proto se jí po malinkých kouskách. Vrstvené těsto, proložené vlašskými ořechy nebo pistáciemi a mandlemi, dochucené skořicí a hřebíčkem, je pořádná kalorická bomba. Upečte si Baklavu doma.

Pavlova z Nového Zélandu

Ano, i na Novém Zélandu se slaví Vánoce. Někteří sice tráví Vánoce na pláži, protože je tam zrovna vrchol léta, ale jiní drží tradice. Ty jsou na Zélandu ovlivněné britskou tradicí. Ale všichni Novozélanďané milují Pavlovu, která je podle nich nejlepší vánoční dezert.

Dort se připravuje z vyšlehaných bílků a velkého množství cukru. Oproti sněhové pusince je Pavlova na povrchu křupavá a uvnitř měkká, trochu jako žvýkačka. Nakonec dostane dort ještě sladkou korunu – čerstvé ovoce a šlehačku.

Vyzkoušejte si doma královnu dortů. Recept na Pavlovu je tady.

Jak se z vánočních příprav nezbláznit a užít si sváteční pohodu?

Máte v hlavě jen seznam úkolů, co je ještě potřeba koupit, co je třeba upéct, co je třeba uklidit? Jste z toho ve stresu a vánoční pohodu aby člověk pohledal? Stane se. Zkuste na to tento rok jít jinak, ještě je čas. Klid. Co se může hodit?

Seznam pomůže

Napište si na papír nebo do mobilu seznam, co je potřeba udělat. Seznamy můžete rozdělit do skupin (dárky, jídlo, úklid …). Zapojte rodinu a delegujte činnosti. Je spousta aktivit, které mohou zvládnout děti, partneři, aby všechna zodpovědnost nebyla jen na vás.

Když uvidíte všechny věci na papíře, tak si snadněji uvědomíte, jestli to všechno opravdu potřebujete. Je třeba kupovat tolik jídla? Nezkazí se? A tak podobně. Myslete udržitelně, není třeba přistoupit na strategii obchoďáků a bezhlavě konzumovat vše, co nabízí.

Online nákupy svatý grál

Nebloumejte po obchodech, jestli vás to před Vánoci stresuje. Objednat si věci online je zvlášť v této době učiněný zázrak. Tak toho využijte. Pracujete z domova? To je ideální, protože balíčky přivezou až domů a nemusíte obíhat různá místa. Aleluja. Jestli si nejste jistí velikostí, tak dárkový poukaz na oblečení nikoho neurazí. Možností je habaděj. Podpořte malé české firmy a českou výrobu. Budete si divit, kolik krásných věcí je na trhu. Zkuste třeba tento e-shop.

Nechte to být

Nemusíte uklízet, ani mít čerstvě umytá okna, ani upečeno milion druhů cukroví, když je to za cenu stresu a nic z toho vás nebaví. Vánoce budou krásné tím, že si je užijete společně v klidu s rodinou a přáteli. Nesnažte se mít všechno pod kontrolou. Návštěva k vám nechodí kontrolovat, jak je uklizeno, ale užít si vaši společnost. Jestli to některá návštěva hodnotí, tak ji příště zkuste nepozvat, nevšímat si toho, nenechat si zkazit náladu. Prostě to nechte být.

Objednejte si pomoc

Chcete mít naklizený byt, krásnou výzdobu, předpisovou večeři, a ještě si užít sváteční atmosféry? Jestli nemáte superschopnosti, tak skloubit tohle všechno s všedním životem půjde celkem těžko. Není se čemu divit. Kolem svátků si na sebe často klademe nesplnitelné nároky a pak máme depresi z toho, když vše neplníme podle vlastních vysněných představ.

Zbavte se aspoň části povinností a najměte si na svátky pomoc. Na internetu seženete spoustu úklidových služeb, které si můžete objednat a tím máte úklid pokrytý. Úplně stejně si můžete koupit vánoční cukroví, není třeba péct ho doma. Další úkol je hotový. Zbude vám víc času na rodinu.

Užijte si kvalitní čas s rodinou

Procházky v přírodě, brouzdání po vánočních trzích, případně pečení perníčků, to jsou zážitky, které si členové rodiny budou pamatovat napořád. Nejsou to umytá okna, ani naklizený byt, ale právě společné chvíle.

Napište s dětmi dopis Ježíškovi. U toho se mohou vaše děti kreativně vyřádit a vy s nimi. Dopis nemusí být jen klasicky psaný rukou. Můžete namalovat obrázek, vytvořit skládačku z papíru, vyrobit si tiskátka z brambor s vánoční tématikou. Inspiraci hledejte na internetu.

Neporovnávejte se s ostatními na sociálních sítích

Tato rada je takový základ. Každý dává na sociální sítě většinou jen to nejlepší. Fotky jsou malinké útržky z jeho života a nikdy vám neřeknou celkový obraz o tom, jak si daná osoba užívá svátky. Tak nesledujte sociální sítě a soustřeďte se na vlastní život, okamžiky s rodinou a další sváteční radosti. Nic vám nezkazí náladu jako srovnávání se s někým jiným. Uvědomte si, že jsme každý jiný a sociální sítě nejsou ani zdaleka realita.

Užívejte si předvánoční čas v pohodě se vším, co k tomu patří. Rodina, přátelé, vánoční trhy, svařák, procházky v přírodě nebo po vánočně vyzdobených městech.