Vaginismus může způsobit NEJEN bolestivý pohlavní styk
1. 6. 2022

Vaginismus může způsobit NEJEN bolestivý pohlavní styk

V tomto článku otevřeme téma, které je velmi často opomíjené. Velká část žen ho vůbec nezná a neví, co se jim děje. Vnímáte bolest při pohlavním styku? Nejste schopná si zavést tampon? Mohou to být příznaky málo známého vaginismu, který patří mezi sexuální poruchy.

Co je vaginismus?

Jde o stav, kdy se svaly vagíny nedobrovolně stlačují. Ženy to nemohou ovlivnit. Je pro ně problém i vyšetření u gynekologa, protože nejsou schopny uvolnit svaly ve vagíně. Existují různé druhy vaginismu. Jeden se může projevovat po traumatických zážitcích, například znásilnění. Nebo se může objevit v důsledku infekce či po porodu. Další je ten, kdy se stáhnutí svalů objeví jen při sexu, ale v ordinaci gynekologa už ne.

Co vaginismus způsobuje?

Nemáme pro vás jednoznačnou odpověď. Smutnou pravdou je, že v tom nemají jasno ani lékaři. Je zjištěné, že se vaginismus projevuje po různých traumatech, po porodu, při sexu, jak už jsme psali. Vznik vaginismu může ovlivnit také menopauza, kdy klesá hladina estrogenu, což způsobuje, že se svaly ve vagině nedobrovolně stahují.

Dá se vaginismus léčit?

Jsme moc rádi, že jste dočetli až sem. Možná vy nebo někdo ve vašem okolí trpí bolestí podobnou vaginismu. Dobré je, že vaginismus se dá velmi dobře léčit. Ale je potřeba co nejdříve zajít k lékaři.

Snažte se překonat stud, což může být docela oříšek, ale vyplatí se vám to. Vyberte si toho správného doktora, rozhoďte sítě po známých a dejte na doporučení. Gynekolog nebo sexuolog jsou v tomto případně správnou volbou. Není speciální vyšetření, které by vaginismus prokázalo. Lékař zjistí vaše příznaky, musí také vyloučit infekce a jiné důvody bolestí.

Lékaři by vám měli poradit cvičení na doma. Díky němu se bude postupně rozšiřovat poševní vchod. Může jít o použití prstů až po menší vibrátory. Nechte to na odbornících a nebojte se svěřit do jejich péče.

Známé osobnosti s vaginismem

Alžběta I. také zvaná panenská královna s největší pravděpodobností trpěla vaginismem. Během své vlády, kterou nastoupila roku 1558 a byla královnou dalších 45 let, pozvedla a zvelebila Anglii. Jejímu působení se také někdy říká doba alžbětinská. Nikdy se však nevdala, neměla děti a z dnešního pohledu se zdá vaginismus jako nejpravděpodobnější vysvětlení. Historici se shodují, že vaginismus u ní mohlo vyvolat sexuální obtěžování v dětství.