První pomoc v domácnosti
2. 3. 2022

První pomoc v domácnosti

Štěstí přeje připraveným. Většina z nás doufá, že nebude muset první pomoc poskytovat nikdy. Ne že bychom byli bez srdce, ale je s tím spojena spousta stresu, celá situace nás překvapí a nevíme si rady. Klíčem je trénink a opakování, jako je to se vším. První pomoci v domácnosti se ovšem většina z nás nevyhne. Jak se na ni efektivně připravit? 

Co dělat při popálení?

Jeden z nejčastějších úrazů, co se může stát doma v kuchyni, je popálení nebo opaření. Dítě sáhne na vařící hrnec a katastrofa je na světě. Nebo třeba nevěnujeme pozornost vaření tak, jak bychom měli, a najednou se opaříme. Co s tím?

Tady se držte zdravého rozumu, ten velí, že když je něco horké, tak to máme ochladit. Ideální je dát popálené místo pod proud studené vody a chladit ho i několik desítek minut, dokud neucítíte úlevu. Když místo totiž neochladíte, tak teplo zůstane v kůži, šíří se do hlubších vrstev, kde pak dráždí receptory bolesti.

Popálili jste se na větší ploše kůže? Tady se doporučuje chladit místa, co nejčistšími obklady namočenými ve studené vodě. Jestli si nevíte rady, tak určitě zajděte na pohotovost. Popálenina je hodně nepříjemná věc a taková horká pára z varné konvice umí udělat pořádnou škodu. Klidně rovnou zavolejte záchranku, pokud jde o velkou popáleninu.

Jak nepostupovat? Na ochlazení nepoužívejte led, protože zhoršuje prokrvení místa. Při větším popálení se nekoupejte ve vaně se studenou vodou, aby nedošlo k podchlazení těla. Možná jste slyšeli rady našich babiček – dej na popáleninu sádlo nebo olej. To, prosím, nedělejte! Tuk na kůži zadrží teplo a ta se nemůže ochladit.

Co s puchýři? U spálenin se na kůži při hojení mohou vytvořit puchýře. Doporučuje se je nepropichovat. V lékárnách prodávají hydrogelové náplasti, těmi puchýř přelepte. Puchýř má totiž svou funkci a tělo tím brání vzniku infekce na nové kůži. Puchýř se sám vstřebá, až vám pod ním dozraje nová kůže.

Co dělat při pořezání?

Říznout se doma můžete i o papír, takže tyto řádky se vám budou určitě hodit. Jak postupovat při pořezání?Jestli je rána znečištěná, tak ji opláchněte pod proudem vody. Pak se snažte zastavit krvácení, ideální je sterilní obvaz, ale dá se použít i čistý látkový nebo papírový kapesník. Přitlačte obvaz na ránu a držte několik minut. Až zastavíte krvácení, tak ránu znovu omyjte, okolí rány dezinfikujte nebo umyjte mýdlem. Menší oděrky přelepte náplastí. Větší rány přikryjte kouskem gázy nebo obvazu.

Čemu se vyhnout? Nenalévejte přímo do rány dezinfekci ani ji nevymývejte mýdlem, zbytečně byste tak poranění dráždili. Když se vám nepodaří nečistoty z rány vymýt nebo je rána hluboká, tak určitě navštivte lékaře. Zůstaly vám v ráně zabodnuté předměty? Neodstraňujte je, zajistěte je obvazem, aby se neposouvaly, a hned jděte na pohotovost.

Kdy jít na pohotovost rovnou? Krvácíte opravdu silně a nejde to zastavit ani po deseti minutách tlaku. Poranili jste se hodně nebo je zranění hluboké. Když máte pocit, že je ránu potřeba zašít (může být vidět kost). Řízli jste se rezavým předmětem nebo jste šlápli na hřebík či jiný podobný předmět. Nečistoty nebo nějaký předmět zůstávají v ráně. V posledních 10 letech jste nebyli očkovaní proti tetanu. Na ráně jsou vidět známky infekce, ta se projevuje teplem a zarudnutím v okolí poranění, horečkou, otokem, hnisavým výtokem.

Jak ošetřit odřeninu?

Doma se můžou odřít v případě divočejších her hlavně děti. Dá se v pohodě odřít i o koberec. Ale většina odřenin vzniká venku třeba při jízdě na kole a jiných sportech. Tím pádem jsou taková zranění často plná nečistot. Prvním, co je třeba s odřeninou udělat, je vyčistit ji. Omyjte ji vodou a mýdlem, nejlepší je tekuté neutrální mýdlo. Podle znečištění rány je možné použít i měkký kartáček na odstranění nečistot. Čištění odřeniny je nejhorší a nejvíc nepříjemné (všichni známe z odřených kolen), ale je to moc důležité! Když totiž kamínky do kůže zarostou, tak komplikují a prodlužují hojení.

U odřenin si pamatujte jednoduše dva kroky vyčistit a vydezinfikovat. První už víte a teď se vrhneme na dezinfekci. Můžete použít klasickou s peroxidem vodíku, případně dezinfekci pro děti. V lékárně vám určitě poradí, co si máte pořídit do domácí lékárničky. Na trhu jsou také tekuté obvazy, které se stejně jako klasická dezinfekce nanesou na oděrku, akorát jsou ve spreji. Pak nechte ránu odkrytou, protože odřeniny se nejlépe hojí na vzduchu.

Co nedělat? Není dobré ránu mazat mastmi ani ji zasypávat a samozřejmě nezakrývat (když to jde). Vzduch udělá své pomůže odřenině v hojení. Na místě poranění se vytvoří strup, ten bude ránu chránit. Strup nijak nestrhávejte, nechte ho, ať se odloupne postupně přirozeně sám. Jizvu pak můžete promazávat, aby se pěkně vyhojila.

Co je vlhké hojení? Jde o gely či náplasti, které se dají na ránu. Chrání ji před infekcí a udržují na postiženém místě ideální vlhké pH vhodné pro správnou tvorbu nové kůže. Zastoupí funkci strupu a výhoda je, že kůže méně praská a hojí se rychleji. Zkuste třeba Hemagel. Gel stačí nanést jednou za den a máte hotovo. 

Domácí lékárnička

Protože nikdo z nás neumí život předpovědět, je dobré mít zásobenou lékárničku nejen v autě, ale i doma. Díky ní můžete rychle vyřešit jakékoliv menší poranění. Jestli vás motivuje pořídit si domu něco pěkného, tak věřte, že lékárničky jsou dneska už i v super plechovkách. To vám umožní mít vše potřebné na jednom místě, a tak to má správně být. Co lékárnička musí obsahovat a jak se o ni starat? Přečtěte si víc třeba tady

První pomoc pro děti

Jak jsme psali v úvodu, opakovat a cvičit si první pomoc přinese ovoce, když nastane krizová situace. Pokud se přihodí něco dětem, tak je to nepopsatelný stres a strach. Využijte pozitivně to, že pravidelně sledujete sociální sítě. Doporučujeme sledovat Mudr. Knězkovou na Instagramu. Tato paní doktorka jednak nabízí kurzy první pomoci pro miminka, ale také zásobuje svůj účet skvělými odbornými radami. Dozvíte se její profesionální názory na celou škálu dětských nemocí a vše je pěkně vysvětleno, aby to pochopil i laik. Zkuste se přiučit.

Nakonec všem přejeme, ať se vám domácí úrazy vyhýbají obloukem a nemusíte nic takového řešit. Kdyby ano, tak si snad díky našemu článku budete připadat jistější.