Mama influencerky
3. 5. 2022

Mama influencerky

Profily na Facebooku a Instagramu, které nabízejí fotky a odkazy na krásně stylizované blogy. Dokonale vyobrazené rodičovské radosti. Krásné maminky, tatínci a miminka. Kde je ale hranice mezi realitou mateřství a online světem? Připravili jsme pro vás 9 profilů mama influencerek, kterými se můžete inspirovat. Podívejte se na ně.

Inspirace pro maminky

Dřív maminky hojně navštěvovaly internetová fóra, aby mohly sdílet své radosti a obavy z mateřství. Dnes se většina jejich pozornosti upírá na sociální sítě k tak zvaným mama influencerkám. To jsou ženy, které se nebojí otevřít i vážná témata a mluvit o nich veřejně. Díky tomu si kolem sebe vytvářejí komunitu a navzájem si pomáhají. Protože sdílená starost, je poloviční starost.

Jsou různé profily mama influencerek. Některé mluví o skutečných problémech a strastech mateřství, jiné ukazují mateřství jako dokonalé období přikrášlené pro Instagram a obecně sociální sítě. Je pak pouze na sledujících, co od svého influencera očekávají a čím se chtějí zabavit.

Influenceři nejsou vždy odborníci

Pestrost sociálních sítí nabízí každému možnost si podle jeho gusta vybrat, koho bude sledovat. Někdy se život tak zamotá, že hledáme pomoc, kdekoliv se dá. Tady chceme jenom upozornit, že většina mama influencerek nejsou odborníci na zdravotnictví nebo psychologové. I když se najdou výjimky J. Takže je dobré sdílené rady konzultovat vždy s tím správným odborníkem a zařídit si to tak, aby hlavně vám a dítěti bylo dobře.

Kdy už je to soukromé?

Mama influencerky a jejich děti jsou vystaveny na odiv na sociálních sítích zrakům podporujících fanoušků, ale i těm, kterým se obsah nelíbí. Ke zveřejnění mnohdy velmi citlivých informací ze života mama influencerek je potřeba velká dávka odvahy a práce. Jsou s tím spojená i určitá rizika, která influencerky dobrovolně podstupují.

Negativní komentáře často dokážou vyvrátit a přetavit je v pozitivní odpověď, která má pak vliv na jejich komunitu. Protože diskuze o problémech je vždycky přínosná a umí otevřít oči těm, kteří nad tématem uvažovali z jiného úhlu.

Realita versus sociální sítě

Je vědecky prokázáno, že časté sledování sociálních sítích nás ovlivňuje v našem chování. Máme neustále přístup k informacím, které potřebujeme 24/7. Chceme se pořád dozvídat něco nového a konzumovat online obsah. V hlavě víme, že realita, kterou žijeme, je naprosto jiná a její pestrost nemohou nikdy sociální sítě zachytit, ale pořád se o to sdílením svých příběhů snažíme. Ale pozor, aby se to nezvrtlo.

Už nějakou dobu je popsaný negativní efekt, který mohou mít na naše vnímání reality sociální sítě.

Co je FOMO efekt?

Strach z toho, že něco zmeškáme, o něco přijdeme. Zkratka FOMO pochází z anglického slova fear of missing out. Tento pocit může způsobit jistý druh úzkosti, protože máme pocit, že nám nesledováním online prostoru něco utíká. Myslíme si, že přijdeme o zajímavou příležitost, kterou druzí na rozdíl od nás využijí.

Jak s FOMO efektem pracovat?

Není v našich silách, a ani to není zdraví prospěšné, být pořád online. Nejde konzumovat obsah ze sociálních sítí bez jakéhokoliv filtru. Vyzkoušejte pár základních pravidel:

  • Využívejte svůj čas efektivně. Prohlížejte si sociální sítě jen v předem vymezeném čase.
  • Nenechte se pohltit nekonečným tokem informací a zpráv, které nikdy nekončí. Dopřejte si čas off-line, takový detox bez telefonu, tabletu a počítače.
  • Osobní setkání mají stále své kouzlo.
  • Držte se svých životních cílů a nenechte se rušit nekonečným prohlížením sítí.

Mama influencerky

Které maminky a také tatínkové si podmanili sociální sítě a dostali se k srdcím jiných rodičů. Podívejte se na náš přehled:

Děti jsou taky lidi – Zdeňka Šíp Staňková

Tato influencerka se na svých kanálech zabývá vnímáním malých dětí, dětských traumat, ale také třeba působením školství na dětskou duši. Vyvrací mýty o tom, že batolata jsou příliš malá na to, aby je okolí ovlivňovalo.

Lucie Feriková

Samu sebe popisuje jako fialovou samozvanou vílu. Svými barevnými fotkami a útržky ze života s dítětem baví Instagram a svou početnou komunitu. Soutěže a slevové kódy jsou u ní také příjemné plus.

Tereza Lorencová

Profil Terezy patří k těm se silným příběhem. Na svém blogu a Instagramu veřejně mluví o náročné životní situaci s krvácením do mozku u svého syna, které bylo následkem postcovidového syndromu. Prostřednictvím sbírky na jejím blogu můžete pomoci s léčbou.

Dva tátové

Michal a David, autoři knih pro rodiče a děti, na Instagramu ukazují svůj život a cestu k otcovství dvojčat. Profil je určitě velká inspirace nejen pro všechny páry stejného pohlaví, které mají v plánu se vydat podobnou cestou.

The_fotr

Pohled dalšího tatínka na rodičovství, který na svém Instagramu vtipně poznamenává, že „na rodinný život tě nikdo nepřipraví“. Dokonce využívá svůj vliv i pro pomoc lidem zasažených válkou na Ukrajině.

Kateřina Trávníčková

Katka vám pomůže se zorientovat v různých přístupech k výchově dětí. Otevřela si dokonce svou Školičku Šídlo a pracuje na sobě tím, že je v psychologickým výcviku.

Kamila Šikl Křečková

Za profilem na Instagramu a blogem stojí mladá rodina s malými dětmi, která cestuje po celém světě. Jsou velmi aktivní a můžete se těšit na pomůcky, oblečení a různé věci z jejich e-shopu.

Nela Soldmann

Střípky ze svého života na Instagramu sdílí také Nela. Máte chuť se inspirovat různými recepty nebo využít slevy a kódy na zboží, tak v tom případě by vás mohl tento profil zajímat.

Mama domisha

Dominika Šťovíčková je v našem seznamu poslední influencerkou, ale rozhodně to tak není co

do počtu jejích sledujících. Dominika se věnuje spoustě projektů od vaření po design domácnosti.

Koho sledujete na sítích vy?