Labioplastika – plastická operace těch nejintimnějších partií
2. 6. 2020

Labioplastika – plastická operace těch nejintimnějších partií

Labia, tedy stydké pysky, dělíme na velké a malé. Někdy se ale stane, že ty malé jsou větší než ty velké. Koho se tento problém netýká, tak možná nechápe. Ale spousta žen bohužel přesně ví, o čem je řeč. U velkých stydkých pysků abnormální velikost či vzhled většinou neřešíme. Malé stydké pysky jsou mnohem jemnější a méně elastické, takže například po porodu může dojít k jejich povolení.

Jak labioplastika probíhá

Aby se žena cítila zase sexy, popř. aby jí zvětšené pysky nevadily třeba při jízdě na kole, nastupuje gynekologicko-plastická operace zvaná labioplastika. Operace se provádí v celkové, popř. i místní anestezii a trvá asi 30 minut. Hospitalizace se pohybuje okolo 1–3 dnů. „Po operaci doporučuji všem pacientkám zvýšenou intimní hygienu, sprchovat se ideálně po každé návštěvě toalety. Poté oplachovat slabým roztokem hypermanganu, eventuálně heřmánkem. S pohlavním stykem je lepší počkat až 6 týdnů,“ radí MUDr. Robert Čáp, Ph.D., primář plastické chirurgie Sanatoria Sanus, kde se na labioplastiku (mimo jiné) specializují.

Koho se tedy problém týká?

Je potřeba podotknout, že problém s malými stydkými pysky nemusí přijít až po porodu. Někdo se s vyvinutějšími (ale i asymetrickými či jinak deformovanými) pysky může narodit. V tom případě se operace doporučuje až po dosažení dospělosti. Samozřejmě, pokud dívku její stav velmi trápí a znepříjemňuje jí život, je možné labioplastiku provést i dříve. Pokud malé stydké pysky povolí po porodu, je dobré s operací počkat až po posledním porodu ženy.

Labioplastika a sex

Neovlivní plastická operace následný sexuální život? Možná ano, ale spíše pozitivně. Někdy se díky labioplastice více odhalí klitoris, takže je citlivější než kdy předtím. Navíc někomu opravdu mohou zvětšené pysky vadit při sexu. Po labioplastice vám „tam dole“ nic vadit nebude. Nebudete se muset nijak omezovat, nebudete se už více stydět, nebude vás při sportu nic bolet. Tedy kromě namožených svalů.

Zdravotní důsledky labioplastiky

V neposlední řadě je potřeba zmínit zdravotní dopady labioplastiky. Jedná se více méně o sekundární jev, ale je velmi pozitivní. Je totiž jasné, že kvůli zvětšeným stydkým pyskům dochází ke zhoršené hygieně – ať už kvůli bolesti, nebo i kvůli špatnému přístupu. S nedostatečnou hygienou potom mohou ruku v ruce přicházet častější záněty zevního genitálu či močového měchýře (o těchto zánětech jsme psali v jednom z předchozích článků). Po labioplastice tyto problémy odpadnou a … vzhled, sex i zdraví budou opět na jedničku.