Jarní alergie a jak s nimi zatočit?
20. 4. 2022

Jarní alergie a jak s nimi zatočit?

Oteklé oči, vodnatá rýma, svědění a pálení v krku, kýchání – to jsou příznaky jarní alergie. Jestli jste alergici, tak určitě víte, o čem mluvíme. Kvetoucí stromy, květiny a pyly všude ve vzduchu ve vás nevyvolávají pocit, že je konečně jaro…Ale vaše tělo spustí alergickou rýmu. Jak si jaro užít naplno a ulevit si od alergie? O tom píšeme v článku.

Jak alergie vzniká?

Náš imunitní systém reaguje přehnaně na alergeny, se kterými se denně setkáváme. Zdravý organismus poletování pylu nijak nevnímá a je pro něj neškodný. Ale alergický organismus bere pyly stejně jako nebezpečnou infekci a spustí svou obranu – příznaky alergie, o kterých píšeme v úvodu. Alergie na pyl se projevují pouze v sezóně, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi.

Sezóna alergií

Jestli trpíte alergií na pyly, tak určitě víte, že je to většinou sezónní záležitost. Je spousta tak zvaných – pylových kalendářů – ve kterých si můžete přímo podle vašich alergenů sestavit kalendář pro vás. Pokud je zima mírná, tak sezóna alergií začíná už v únoru a pokračuje do října. Při normální zimě se příroda probouzí až v březnu.

Různé druhy alergií

Jako hlavní alergen, který vás během jara může potrápit, se uvádí bříza a další stromy. Pyl se během slunných a teplých dnů šíří vzduchem. Alergeny mohou být takhle přeneseny i několik kilometrů daleko, takže se jim pak prostě nevyhnete. Čekáte na déšť, který pročistí vzduch, a pak se úplně jinak dýchá.

Často se stává, že alergie na pyl ze stromů jde ruku v ruce s tou na potraviny. Lískové ořechy, meloun, nektarinka, to jsou jen některý druhy potravin, které mohou vyvolat alergii. Pojí se s ní šimrání v krku, strnulost v ústech, otoky úst a další nepříjemnosti.

Co u nás alergie způsobuje?

  1. Dřeviny – javor, jilm, buk, bříza, habr, jasan, jalovec, modřín, topol, platan, švestka, šeřík, třešeň, vrba a višeň.
  2. Trávy – rákos, srha, ovsík, sveřep, trojštět, třtina, troskut.
  3. Byliny – chmel, smetánka lékařská, řepka olejka, devětsil a tolice setá.

Zatočte s alergiemi

Základní poučky

Sluneční brýle jsou nutnost, tak je využijte. Pomohou vám ochránit oči před šířením pylu. Milujete procházky v přírodě, ale kvůli alergii si je nemůžete pořádně užít? Vyrazte na ně ráno nebo po dešti. Vzduch bude pročištěný a vy si je užijete mnohem víc. Při jízdě autem se vyhněte otevírání okénka, co kdyby na vás náhodou vykouklo řepkové pole. Raději si užijte výhled z auta pěkně z poza skla.

Alergii můžete mít i na domácí mazlíčky, ale i tak je můžete mít doma. Stačí dodržovat pár pravidel hygieny. Po kontaktu s mazlíčky si vždy umyjte ruce, nesahejte si rukama od alergenů do očí, neberte si je do postele a pravidelně větrejte.

Čistička vzduchu také odvede svou práci. Doporučují se používat HEPA filtry (třeba do vysavače), které umí zadržet i ty mikroskopické pylové částice.

Pyl zůstává na látkách. Při příchodu z práce si ideálně převlékněte oblečení. Pomoct může i sprcha, která smyje pylová zrnka z pokožky a vlasů.

Sledujte pylovou předpověď a buďte připravení. Někdy se prostě nevyhnete tomu, že vám pomůže jen prášek. Tady je dobré vědět, jakou alergii vlastně máte.

Víte, kdo je vaším protivníkem?

Když budete přesně vědět, proti jakým alergiím stojíte, tak s nimi dokážete lépe zatočit. Podrobnosti a všechno kolem alergií vám dokážou zjistit u lékaře (alergologa). Jestli trpíte opakovaně příznaky alergií, o kterých tu píšeme, tak se určitě do ordinace alergologa objednejte. Budete mít jasno a vaše obrana pak bude přesnější.

Možnosti léčby

Současné medicína nabízí nepřeberné množství léků na alergie, které potlačují její projevy. Je dobré u sebe vždy mít nějaké antihistaminikum jako SOS tabletu, aby vás alergie nepřekvapila. Můžete vyzkoušet také alergenovou imunoterapii. Ta funguje na principu podávání zvyšující se dávky alergenu, to pak vaše tělo vede ke zvýšení tolerance na tuto látku. Jak fungujete s alergiemi vy?

Pomoc z přírody při léčbě alergií. Díky přírodním přípravkům se dají alergie mírnit. Jenom je potřeba počítat s tím, že léčba může trvat i několik let. Obecná poučka zní, jestli máte mírnější projevy časných jarních alergií, tak začněte s přírodními přípravky už v zimě.

Alergiím věnujte pozornost. Neléčené alergie totiž mohou způsobit mnohem větší neplechu. Mohou se objevit další a další alergie (na prach, roztoče, případně na potraviny). Přitom test na alergie je jednoduchý, tak svým alergiím věnujte pozornost, ať je můžete navždy umlčet.

Snad jste našli v našem článku inspiraci a žádná alergie si na vás už nepřijde.