Březen je měsícem endometriózy. Proč?
14. 3. 2022

Březen je měsícem endometriózy. Proč?

Jaké je nejčastější gynekologické onemocnění u žen v reprodukčním věku? Není náhoda, že se tu na to ptáme. Tou nemocí je endometrióza. Je zarážející, že ženy čekají na diagnózu této nemoci v průměru 7 let. Proto jsme rádi, že březen je celosvětově měsícem endometriózy.

Co je endometrióza?

Endometriózou trpí každá desátá žena od 16 do 40 let. Co se s ženským tělem děje? Během menstruace normálně odchází z našich těl částečky endometria (to jsou výstelky dělohy). Jenže tyto části sliznice v některých případech z těla neodejdou. Dostanou se do břicha a tam se mohou uchytit na ostatních ženských orgánech, nejčastěji vaječnících, močovém měchýři, střevu. Endometrióza může postihnout také dost vzdálené orgány třeba plíce a dokonce mozek.

Problém je v tom, že částečky endometria uložená kdekoliv v těle reagují na hladinu pohlavních hormonů. V období menstruace pak dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Tyto změny ve tkáních jsou pak častou příčinou neplodnosti.

Příčiny a projevy?

V případě endometriózy nejde o civilizační chorobu, jak je jí často mylně přisuzováno. První zmínka o nemoci se datuje už do poloviny devatenáctého století. Endometriózu způsobuje hormonální nerovnováha, v těle je zvýšená hladina estrogen.

Nemoc se v začátcích projevuje hlavně bolestivou menstruací, která může být mnohem silnější, než je žena zvyklá. Časté jsou také bolesti při pohlavním styku, stopy krve v moči a tlaky v podbřišku. Všechno jsou to velmi nepříjemné projevy.

Endometrióza sebou přináší i další nepříjemné komplikace, hlavní je neplodnost nebo mimoděložní těhotenství.   

Jak na léčbu endometriózy?

Endometrióza se řadí mezi nemoci, které bohužel nejde úplně vyléčit. Ale pozitivní je, že díky různým metodám léčby, umí medicína zmírnit bolesti. Také je možné chirurgicky odstranit endometriotická ložiska, zabránit návratu příznaků. Skvělá zpráva je, že se ženám díky tomu zachová plodnost.

U endometriózy je problém s diagnózou, proto její zjištění trvá v průměru 7 let. Snad i naším článkem přispějeme ke zlepšení osvěty kolem nemoci. Diagnóza je určena nejčastěji laparoskopickým vyšetřením. Což zní možná hrozivě, ale není nutné mít z toho strach, jde pouze o malou jizvičku v pupíku.

Když se při vyšetření endometrióza prokáže, tak jsou dvě možnosti léčby:

  1. Tzv. konzervativní – ta slouží ke zmírnění bolesti a redukci ložisek endometriózy. K tomu doktoři používají hormonální léky a analgetika.
  2. Operační – jde o laparoskopický zákrok odstranění ložisek nemoci.

Jaká je prevence?

Tady je každá rada drahá. Odborníci říkají, že prevence moc není možná, protože na nemoci se podílí genetika, imunita a hormony, což moc neovlivníme. Ale je možné si hlídat dostatek vitamínu A a D, váhu, nadbytek mědi a nedostatek zinku. Prostě dopřát tělu dobré jídlo a dostatek pohybu. Bohužel nikde není potvrzeno, že v tom případě se vám endometrióza 100% vyhne.

Podpořit léčbu nemoci můžete také zvýšením příjmu tekutin a potravin s antioxidanty (ovoce a zelenina). Pomoci vám může dostatečné množství omega-3 mastných kyselin jako jsou mořské ryby a ořechy. Alkohol, káva, smažená a tučná jídla se v tomhle případě nedoporučují.

Ke zmírnění projevů endometriózy se dají zkusit i bylinky. Například řimbaba a černý rybíz pomáhají na migrénu. Při úzkostech se využívá směs lípy, vrby a třezalky tečkované, které fungují jako antidepresivum. Obraťte se na odborníky, aby vám doporučili ty nejvhodnější byliny podle vašich příznaků.

A hlavně si nenechte ujít projekt, který stojí v Česku za osvětou kolem endometriózy. Zapojte se do #Endotalks. Na webu najdete spoustu užitečných informací. Například, jaká vyšetření se pro diagnostiku doporučují. Příběhy žen, které touto nemocí trpí a další.

Které slavné ženy trpí endometriózou?

Nemoc se nevyhýbá ani známým ženám. Susan Sarandon, držitelka Oscara za film Mrtvý muž přichází, má endometriózu od 80. let. Herečka porodila tři děti a sama říká, že je to štěstí v neštěstí, protože častou příčinou endometriózy je neplodnost.

Také herečka, komička, zpěvačka a scénáristka Whoopi Goldberg si užila s endometriózou své. Naštěstí nad ní vyhrála a porodila syna Alexe. Whoopi se zapojila také do osvětové kampaně proti endometrióze. Veřejně říkala, že ji nikdy nenapadlo, že o endometrióze ženy nevědí. Ona prý nemoc přijala jako součást života. I to je cesta.

Marilyn Monroe asi netřeba představovat. O hereččiných potratech věděl celý svět. Za jejími depresemi stály nejen muži a kariéra, ale také problémy s endometriózou. Herečce se právě kvůli ní nikdy nepodařilo plod odnosit. Taková perlička na závěr, Monroe měla dokonce v pracovní smlouvě dodatek, že v době menstruace a bolestivých křečí nebude pracovat.

I bývalá první dáma USA a prezidentská kandidátka Hillary Clinton si vyslechla svou diagnózu. Lékaři jí hrozili, že kvůli endometrióze se dítěte nikdy nedočká. Optimismus a hormonální léčba Hilary pomohly k dceři.

Herečka a komička Amy Schumer mluví o svém zdravotním stavu velmi veřejně a sdílí podrobnosti na sociálních sítích. Prošla si operací, kdy jí kvůli endometrióze odstranili dělohu a slepé střevo. Herečka chce tímto zvýšit povědomí o nemoci, o které říká, že je opravdu bolestivá a oslabující. Ženy s ní podle jejích slov nemusí žít. I když odstranění dělohy je i velký psychický zásah.

Pokud máte u sebe podezření na endometriózu, zajděte si co nejdřív ke svému gynekologovi. Průběh nemoci nemusí mít tragický scénář, jak vidíte, tak spousta žen má s tímto onemocněním děti a skvělou kariéru.