Babské rady na silnou menstruaci
16. 11. 2021

Babské rady na silnou menstruaci

Bez menstruace se neobejde žádná žena. Právě menstruace dělá ženy ženami. Každá jsme jiná a každá máme svůj unikátní cyklus. Když se řekne silné krvácení při menstruaci, tak si většina z nás představí to největší krvácení, co se děje konkrétně nám. Ale jsou i ženy, které krvácí opravdu extrémně a omezuje je to v běžném životě. Co s tím? V článku se dozvíte pár fíglů a některé můžete použít i doma.

Proč mají ženy silnou menstruaci?

Silné krvácení může souviset s hormonální nerovnováhou v těle, vysokým krevním tlakem, polypy nebo to nemusí být nic vážného. Jsou ale i situace, kdy silné krvácení svědčí o vážné zdravotní komplikaci. Pokud silně krvácíte, a není to u vás obvyklé, doporučujeme navštívit vašeho gynekologa.

Co už je silná menstruace?

Silná menstruace má i svůj odborný název. Lékaři jí říkají menoragie. Je to velmi nepříjemné, ženy jsou během této menstruace často vyřazeny z normálního života. Protože se musí neustále hlídat a měnit menstruační potřeby víc jak jednou za hodinu, což je jeden ze signálů silné menstruace. Trvá vaše menstruace déle než 7 dnů? Poraďte se s lékařem.

Psychika trpí

Silné krvácení je strašně únavné, vyčerpávající a co si budeme povídat leze to také pořádně do peněz. S menstruací, kdy žena silně krvácí, je často spojená velká bolest v podbřišku, nevolnosti a další komplikace. Pocity méněcennosti, snížená sebedůvěra a velká nejistota. Nic z toho nám na sebevědomí nepřidá. Psychika je v tomto období jak na houpačce. Každému vyhovuje jiná relaxace, zkuste některou z babských rad, o kterých píšeme dál v článku. Myslete také na to, že je v pořádku, když máte menstruaci, protože patří k ženskému tělu. Zkuste s ní nebojovat, negativní pocity nechte projevit, prožijte je a pak opusťte.

Co si počít se silnou menstruací?

  1. Vyhledejte gynekologa

Každá z nás může v životě mít období silné menstruace. Například v těhotenství, po porodu, po menopauze, při hormonální nerovnováze, to jsou situace, kdy může některé ženy přepadnout silné krvácení. Ve většině těchto situací to není dobrá zpráva. Proto nedoporučujeme brát silné krvácení na lehkou váhu. Co nejrychlejší vyhledání lékaře je sázka na jistotu. Budete v rukou odborníka, který vám s trápením pomůže.

  • Čaje z bylinek

Je prokázané, že některé bylinky mají pozitivní vliv na hladinu hormonů v ženském těle. Patří k nim například kontryhel, tymián, pupalka dvouletá, drmek, šalvěj, žebříček a měsíček lékařský. Navštivte obchody s bylinkami a nechte si doporučit tu správnou kombinaci pro vás. Bylinky umí být dost silné, tak dejte na radu odborníků. Už jen samotné pití čaje je obřad, který přinese tělu klid a rovnováhu.

  • Citronová šťáva

Tato pomůcka patří vyloženě k babským radám. Citron umí zmírnit sílu krvácení a nenaruší menstruační cyklus. Doporučuje se vypít ráno a večer šťávu vždy z celého citrónu smíchanou s třetinkou vody. Poněkud kyselé řešení, ale dobrá zpráva je, že citronová šťáva přináší také osvěžení. Tento nápoj se má začít užívat týden před očekávanou menstruací. Vyzkoušíte ho?

  • Studené obklady

Řekli byste, že by to měly být spíš teplé obklady? V tomto případě je opak pravdou. Studený obklad totiž při silném krvácení pomůže stažení cév a tím se sníží průtok krve. Dají se použít chladivé polštářky z lékárny. Obklad přiložte během menstruace na břicho, zakryjte ručníkem a nechte dvacet minut působit.

Držíme palce všem ženám, které trpí při menstruaci silným krvácením a bolestmi. Snad vám článek přinesl odpovědi na vaše otázky. Někdy není vůbec jednoduché být ženou, ale my bychom neměnily.