zero waste
11. 7. 2022

Zero waste & udržitelnost – jak žít bez zbytečného odpadu

Už nějaký ten pátek vám leží v hlavě, kolik obalů a odpadů doma vyprodukujete? Jestli koketujete s myšlenkou, že byste chtěli žít bez obalů, tak tento článek je rozhodně pro vás. Zero waste neboli žádný odpad jde ruku v ruce s udržitelnou a minimalistickou domácností. Další možnost je také přírodní kosmetika a drogerie pro domácnost. Co pro to máte udělat? Kde je nejlepší nakupovat? Inspirujte se v článku.

Žijte bez odpadu a zjednodušte si život

Děsíte se, když vidíte, kolik plastu, papíru a jiného odpadu každý den vyhodíte? V hlavě vám jedou myšlenky, když tohle vyhodím já, tak kolik odpadu vyhodí ostatní… Není to nic příjemného. Ale každý může popelnicím odlehčit. Jde jen o to, rozhodnout se. Bez odpadů neboli zero waste se dá začít žít poměrně rychle. Jak na to?

Rozhodně neříkáme, že máte teď doma všechno vyhodit a nakoupit nové čistící prostředky a znovupoužitelné nádoby. Pěkně všechno spotřebujte a postupem času se dostanete k tomu, že celý váš život bude zero waste. Žádnou změnu není nutné dělat překotně. Je několik okruhů, kde se dá udržitelnost praktikovat – nákupy oblečení, jídla, kosmetiky, vaření, móda, třídění odpadu. Určitě přijdete i na další témata (jako je cestování, bydlení), ale ty si necháme do dalšího článku.

Nakupujte v bezobalových ochodech

Základní mantrou udržitelnosti je „používání věcí opakovaně“. Nákupy potravin nemusíte mít v milionech igelitových sáčků. Základ je mít látkovou tašku vždy při sobě a tím ušetříte při každém nákupu jednu tašku, i když dnes jsou ve většině obchodů už papírové, ale stejně. První krok máte za sebou.

Teď se můžete začít orientovat v nakupování v obchodech bez obalu. Tam se specializují na to, že vám do vašich nádob odváží takové množství konkrétní suroviny, jaké zrovna potřebujete. Nádoby můžete mít vlastní nebo si je u nich koupit a příště přijít už s nimi. Kolik uděláte týdně nákupů? Dva až tři? A teď si představte, že z těchto nákupů nemáte žádný odpad. Úžasné.

Vybrali jsme vám pár obchodů, kde se dá nakupovat bez obalů: Bezobalu, Nabersi, Budbez.

Hodně užitečná může být také mapa obchodů, kde nakoupíte bez obalu. Pokud máte výše zmíněné tak nějak z ruky.

Pokud přeci jen nějaký odpad po vašich nákupech potravin zůstane, tak to bude většinou ten organický, který se dá jednoduše hodit na kompost na zahradě, do popelnice k tomu určené, anebo můžete kompostovat přímo u vás v bytě díky vermikompostérům.

Kosmetika

Speciální kapitola jsou čistící prostředky a kosmetika. V každé větší drogerii máte možnost si koupit třeba prací prášky v obalech, které se dají znovu použít. To je jedna věc. Můžete znovu používat obal na prací prášek a aviváž. Druhá strana mince je také udržitelnost a nulový dopad samotného složení drogerie na životní prostředí.

Prozkoumejte tyto obchody Biobalíček, Econea a Biorganica. Najdete v nich všechno, co se dá znovu použít, neničí vaši pleť a ani přírodu. Od odličování, po vaření, menstruační potřeby, mytí nádoby, krémů na ruce, po kosmetiku proti stárnutí.

Hledejte inspiraci v podcastech

Získávat informace o tématu, které vás zajímá, je ideální poslechem. Můžete u toho třeba uklízet, cvičit, vařit a díky podcastu se dozvíte novinky v přístupu k udržitelnost a zero waste životu. Zdrojů je strašně moc. Krásně to shrnuje tento článek.

My jsme vybrali dva příklady za všechny: Můj rozhlas Natura, Podcast Cukrfree.

Profily na Instagramu

Sociální sítě jsou studnice informací a rozhodně tam najdete inspiraci pro udržitelný život. My jsme pro vás vybrali jen pár profilů.

Móda

Značka Nila se zaměřuje vyloženě na udržitelné oblečení, doplňky, kosmetiku a vybavení domácnosti. Za krásným projektem stojí podnikatelka Eva Urbanová. Podívejte se k nim na Instagram a nechte se inspirovat. Na webu mají také obsahově zajímavý blog i podcast.

Barbora Yurkovic je stylistka a vizážistka, které inovuje přístup k šatníku tak, aby byl udržitelný. Na jejím profilu se dozvíte, kam s vytříděným oblečením, aby nemuselo na skládku.

Maminky

Uvažovat minimalisticky můžete s profilem maminky Zerowastemum.

Zen a pohoda, tyto pocity jsou v online prostředí velmi vzácné, ale z profilu Jany Jankové přímo vyzařují. Koukněte tam a relaxujte.

O zero waste a udržitelném životě by se dalo popsat ohromné množství stránek. Ale to zase jindy, ať i my hrajeme v duchu minimalismu. Děkujeme za přečtení.