Valentýn – milovaný nebo nenáviděný svátek?
2. 2. 2022

Valentýn – milovaný nebo nenáviděný svátek?

Pro některé je svátek všech zamilovaných krásným a romantickým dnem. Pro jiné je to jen komerční svátek, který z principu neslaví. Jak to máte vy? Tentokrát jsme se podívali na zoubek svatému Valentýnu.

Odkud svátek je a kdo byl svatý Valentýn?

K svátku svatého Valentýna se váže legenda, která říká, že svátek začal být známý jako Den svatého Valentýna podle kněze Valentýna. To není moc velké překvapení. Čím se tedy kněz proslavil a co to má společného s láskou? Tento kněz totiž tajně oddával mladé páry i přes zákaz vládce Říma Claudia II. Císař zakazoval svým vojákům, aby se zasnubovali, natož ženili. Myslel si, že by pak chtěli zůstat doma s rodinou a nechtěli bojovat.

Kněz Valentýn byl za své konání popraven právě 14. února. Stal se z něj mučedník, protože vládci vzdoroval ve jménu lásky. Tady máme tedy základ pro romantický svátek, který se od dob svého vzniku hodně proměnil.

Ovšem legend, které se váží ke vzniku svátku svatého Valentýna, je několik. Podívejte se na podrobnosti třeba sem. Svátek všech zamilovaných má totiž celou historii a o některých událostech se přou dokonce i historikové.

Vzestup svátku všech zamilovaných

Možná vás překvapí, že většina valentýnských zvyků pochází z Velké Británie. Svátek zamilovaných se tam začal slavit zhruba v 17. století. Tehdy získaly na popularitě valentýnky. V dalším století už bylo běžné, že si milenci dávali malé dárky. Ručně psané vzkazy mezi zamilovanými a také přáteli se rozdávaly ve všech sociálních vrstvách.

Ameriku mají všichni za původce opulentních valentýnských oslav, protože tam jsou lidé schopní utratit za dárky nehorázné sumy. A svátek zamilovaných dostal takový komerční nádech. Američani prostě všechno dělají ve velkém. Ale podle všeho se tam svátek zamilovaných slavil až od 18. století, tehdy získaly popularitu valentýnské karty ozdobené krajkami. Do dnešních rozměrů se Valentýn v zemi svobody rozrostl až v posledních desetiletích.

Historici dokonce vystopovali první valentýnku. Tato rarita pochází z roku 1415 a můžete si ji prohlédnout na vlastní oči ve sbírce historických rukopisů v Britské knihovně v Londýně. Své ženě poslal tuto zamilovanou báseň vévoda Karel orleánský. Byl totiž zajat v bitvě u Azincourtu a věznili ho v londýnském Toweru.

O pár let později už byly valentýnky mnohem rozšířenější. Král Jindřich V. dokonce zašel tak daleko, že si najal spisovatele Johny Lydgata, aby pro něho napsal zamilovanou báseň. Toto dílo bylo adresované Kateřině z Valois. Jak už to bývá vládci nastavují aktuální trendy. Po vzoru krále se tradice psaní zamilovaných přání vžila i mezi obyčejné lidi.

Na první předtištěné valentýnky, jak je známe dnes, si ale zamilovaní museli počkat. Na začátku 20. století se díky pokroku v tiskařství začaly vyrábět valentýnské pohlednice strojově. Ale domácí výroba přání má stále něco do sebe nemyslíte?

Jak se slaví Valentýn ve světě a jak u nás?

Tady na 100 % platí, že jiný kraj je jiný mrav. Začneme zlehka podobnou tradicí. Ve Velké Británii si zamilovaní dávají klasické dárky a valentýnky. Na východě Anglie v hrabství Norfolk už mají trochu něco jiného. Jacka Valentina, údajně obdobu Mikuláše, který nosí dárky dětem.

V Německu do toho jdou odvážně a po hlavě. Maskotem oslav je tam prase, které má symbolizovat lásku a touhu. Zajímavé, ale jak jsme psali, jiný kraj je jiný mrav. I když toto je hodně vzdálené. Prase se společně se čtyřlístkem pro štěstí objevuje na valentýnských přáních.

V Bulharsku se ve stejný den jako je Valentýn oslavuje také den vinařů, takže na své si přijdou všichni milovníci vína. Je jedno jestli jste single nebo ve vztahu, svátek vína se prostě slaví se skleničkou v ruce. Opravdu důmyslná kombinace svátků. Ve Finsku a Estonsku se 14. února slaví den přátel, to je také krásný svátek. Můžete se inspirovat třeba u nich. Na Filipínách se v tento den odehrávají hromadné svatby. Do manželství tam 14. února obvykle praští stovky párů. Motivuje je hlavně stát, protože sňatky v tento den finančně podporuje vláda.

V Japonsku je to opačně než ve většině jiných zemí. Dárky tam totiž svým partnerům dávají ženy. Muži jim ale nezůstanou nic dlužni. O měsíc později to ženám oplatí. Na takzvaný White Day svým drahým polovičkám kupují bílou čokoládu, spodní prádlo stejné barvy, šperky nebo také maršmelouny.

Češi jsou oproti západní Evropě v oslavách svátku svatého Valentýna zdrženlivější. Tradice se u nás rozšířila až po roce 1989. Z různých anket ovšem vyplívá, že Češi považují za svátek zamilovaných pořád spíš 1. května. Ale to nic nemění na tom, že 14. února mají česká květinářství plné ruce práce. Kdy slavíte svátek zamilovaných vy? Úplně v pohodě ho slavte dvakrát za rok. Lásky není nikdy dost.

Co koupit drahé polovičce k Valentýnu? Inspirujte se

Takový základní balíček na Valentýna je květina a přáníčko (alias valentýnka). To známe všichni. Pokud nechcete jít s davem, ale tyto maličkosti se vám líbí, tak zkuste podpořit české výrobce a české zahradníky. Nezatěžujte planetu a vyberte si valentýnské nezbytnosti na českém trhu. Květiny můžete zkusit například Kytkyodpotoka nebo KytkyodPepy. Přáníčka mohou být i s duší od českých designérů, případně jejich koupí můžete podpořit chráněné dílny.

Romantická večeře je oblíbenou zábavou na Valentýna nejen v Čechách. Nechte si doporučit tu pravou restauraci od kamarádů nebo koukněte na TripAdvisor. Rozmazlování ve wellness je už vysoká karta a vaše druhá polovička bude určitě blažená, když takovou aktivitu vymyslíte. Internet je navíc před Valentýnem plný zamilovaných balíčků a pobytů pro dva.

Ovšem královský dárek by mohl být prodloužený víkend v jednom z nejromantičtějších měst Evropy. Asi všechny napadne jako první Paříž, to je klasika a zaručený úspěch. Doporučujeme také Provence, které má své venkovské kouzlo. Nezapomeňme na italská města jako jsou Benátky, Verona a Řím. Do žebříčku míst protkaných romantikou se dostaly také belgické Bruggy. Samozřejmě nemusíte jezdit úplně daleko. Praha je právem jednou z oblíbených destinací pro zamilované. Naše hlavní město oplývá spoustou milých, zapadlých a romantických zákoutí, která jsou krásná za každého počasí. Petřín, Staroměstské náměstí, Malá Strana, Čertovka, Vyšehrad… Je toho tolik. Jaké místo v Praze přijde nejromantičtější vám?

Jste na Valentýna single?

Momentálně nemáte žádný vztah a Valentýn vám leze na nervy. Buďte v klidu a nehoňte se za tím, pro co nenastal ten správný čas. Mít ráda sama sebe je jediný a nejdelší vztah, který si můžete pěstovat celý život. Tak mu dejte šanci. Valentýn nemusí být jen o tom jít někam se svou drahou polovičkou. Rozmazlete sama sebe. Dojděte si na kosmetiku, na masáž, na dobré jídlo. Udělejte pro sebe cokoliv, co vám vykouzlí úsměv na tváři. Nevnímejte ostatní.

Oslavte svátek s kamarádkou

Nedržte se zajetých tradic a udělejte si svátek podle těch vlastních. Inspirovat se můžete u oslav svatého Valentýna ve světě. Vyjádřete pocity a vděčnost svým kamarádkám, které s vámi zůstaly, i když lásky odešly. Pošlete valentýnku klidně své nejlepší kamarádce, mámě, tátovi, ségře, bráchovi, babičce. Je to na vás. Pošlete do světa víc lásky.

Přejeme všem krásného a zamilovaného Valentýna. Užijte si jeho oslavy podle svého gusta.