Otužování
19. 1. 2022

Otužování

Leden si žádá pořádně ledové čtení. U tématu otužování bude některé z vás určitě mrazit. Nebo je chlad náš přítel a měli bychom se s ním kamarádit? Například Wim Hof – Holanďan, známý svým pobytem v ledové vodě a jinými výkony na hranici chápání – říká, že otužování na něj působí lépe jak meditace. Jsme zvědaví, jaký si uděláte o otužování obrázek vy? Celý tento fenomén jsme pro vás prozkoumali v článku.

Kde se otužování vzalo?

Otužovali se už naši pradědečkové a prababičky. Za zakladatele otužování je v Československu považován Alfréd Nikodém. Založil tak zvané sportovní otužování. Jeho věk mu rozhodně v této činnosti nebránil, protože ještě jako šedesátiletý plaval v zimě ve Vltavě. Historie otužování má v Čechách širokou a velkou základnu. Kdo by chtěl vědět víc, podívejte se sem.

Součástí otužování je také hydroterapie. O Kneippově chodníku už jste asi někdy slyšeli, že? Sebastián Kneipp byl farář z Bavorska, který objevoval kouzlo otužování vodou celý život. Jeho zjištění jsou i po více něž sto letech stále cenná. Například v lázeňství se v upravené podobě používají dodnes. Patří k nim: chození na boso v mokré trávě, v mokrém kamení, v čerstvě napadlém sněhu, ve studené vodě, studená koupel na ruce a nohy a polévání vodou. 

Co se nám děje při otužování v těle?

Provozovat otužování má velmi pozitivní vliv na naši imunitu a produkci endorfinů. Nemusíte hned skákat do studené Vltavy (to důrazně nedoporučujeme), ale zkuste se pomalu otužovat třeba při ranní sprše. Zvýšíte tím totiž hladinu bílých krvinek, ty jsou důležité pro imunitu. Zrychlí se obranná reakce na cizí látky – bacily apod. Při otužování se také ve větším množství vyplaví hormon štěstí a adrenalin. Z jejich kombinace budete mít příjemný pocit po těle a na duši. To je další pozitivní efekt, kteří si otužilci ze svých aktivit odnáší – psychická pohoda.

K čemu je otužování dobré? Čekají vás samá pozitiva.

Jak už jsme naznačili, otužování má blahodárné účinky na naše zdraví. Co můžete po dlouhodobém praktikování otužování čekat:

  1. Zlepšení krevního oběhu.

Když nám krev v těle správně proudí je to pro kardiovaskulární systém blaho. Ten pak tělu pomáhá například s prevencí Alzheimera nebo infarktu. Když je teplota vody nižší, než je vaše tělesná teplota, oběhový systém těla začne pracovat hodně usilovně a chce ten rozdíl vyrovnat. Zvýší se průtok krve, což pak zrychlí tělesnou regeneraci a hojení, nebo třeba zmírní zánět.

Mohlo by vás zajímat, že horká voda vysušuje, ale studená udržuje vaši pokožku mladistvější. Aaaha, takže to nepřehánějte s horkými koupelemi.

  • Posílení imunity

Imunitní systém je takový náš superhrdina, chrání tělo před útoky virů a bakterií, případně vylučuje poškozené buňky. Studie potvrdily, že otužování zvyšuje produkci bílých krvinek, ty hrají hlavní roli v imunitní funkci organismu.

  • Antidepresivní účinky

V dnešní složité době byl psychicky vyčerpaný už snad každý. Jestli nechcete deprese a úzkosti řešit antidepresivy, tak zkuste otužování. Ne, to není žert. Studená voda totiž v těle zvyšuje hladinu endorfinů (těch skvělých hormonů štěstí) a noradrenalinu. Obě látky mírní deprese a úzkosti.

  • Zrychlení metabolismu

Hubnete nebo chcete zhubnout? Každý leden je takových přání plný. Sprchování či koupel v ledové vodě jsou v tomhle ohledu super přínosné. Vlivem otužování se zrychlí metabolismus a aktivuje se hnědá tuková tkán (zdravý tuk), který slouží ke zvýšení teploty těla a posílení izolace proti chladu. Když se budete otužovat alespoň dvakrát až třikrát za týden, a to nejméně po dobu 5 minut, tak se zrychlí váš metabolismus. Dejte to dohromady se zdravým životním stylem a nakopněte díky tomu hubnutí.

Jsou ještě další výhody. Jmenujme například zlepšení mužské plodnosti, potlačení únavy, kvalitnější spánek a vyšší produktivitu. To se může hodit.

Jak na něj?

Chystáte se s otužováním začít? Jako u všech sportů to chce trénovat a vydržet. Čeho byste se měli v začátcích držet:

  1. Hlavně postupně. Neskákejte do otužování po hlavě. Jděte krok za krokem. Pro začátek můžete zkusit vlažnou vodu, pak pomalu přejít na studenou a dopracovat se k ledové vodě. Ochlazujte nejdřív nohy a pak přejděte na tělo. Vyzkoušet můžete také otužování odebráním jednotlivých vrstev oblečení. Ale zase pozor, jděte vrstvu po vrstvě – jako když loupete cibuli. Chvilku si na to zvykněte a pak pokračujte dál.
  • A pravidelně. Opakování je matka moudrosti nejenom v klasickém studiu. Při otužování platí to samé. Tělo se také postupně učí a zvyká si na studenou vodu. Benefity otužování pocítíte až po měsíci pravidelného praktikování. I samotní skalní otužilci vám potvrdí, že na začátku jim otužování nedělalo takovou radost.
  • Berte ohled na váš věk a zdravotní stav. Rozhodli jste se začít otužovat? Skvělé. Buďte si jistí, že jste zdravotně v pořádku a necítíte se oslabení. Koupání ve studené vodě je náročné hlavně pro srdce, a proto je nutný trénink. Jestli máte se srdcem problémy, tak své otužilecké touhy raději proberte s vaším lékařem.
  • Bezpečnost především! S otužováním nezačínejte, když je venku pod nulou, ale počkejte si pěkně na jaro a léto. Pro začátek je dobré mít s sebou kamaráda nebo někoho blízkého, jistota je jistota. Můžete se navzájem podporovat. Klidně oslovte i zkušené otužilce a projděte si první kroky pod jejich dohledem.

Co musíte vědět?

Spousta otužilců by vám potvrdila, že otužování je životní cesta. Jakmile se na tuto trasu vydáte a vydržíte, tak si otužování zamilujete. Je to láska opravdu na celý život.

Slavní, kteří podlehli kouzlu otužování

Také známé české osobnosti milují otužování. Například Eva Decastelo se chodí koupat do Vltavy pravidelně celou zimu. Možná jste nevěděli, že Jiří Langmajer je otužilcem už dlouhá léta. Aktuálně často ukazuje svým fanouškům na Instagramu, jak se koupe v ledové vodě doma v bazénu. Také Tereza Ramba se i se svým manželem otužují a malinko u toho mezi sebou soupeří.

Půjdete do otužování také?