Kam vyrazit na nejkrásnější vánoční trhy?
14. 12. 2022

Kam vyrazit na nejkrásnější vánoční trhy?

Vůně svařáku, pečených kaštanů, punče, horké čokolády už se na nás linou ze všech vánočních trhů. Kouzelné stromečky se rozzářily na všech náměstích. Podívejte se, kam se vydat na ty nejkrásnější vánoční trhy. Je jich totiž plná Evropa.

Česko

Chystáte se objevovat vánoční trhy v tuzemsku. Tento rok se obzvláště povedly. Kromě těch nejznámějších naStaroměstském náměstí, které každý rok patří k těm nejkrásnějším v Evropě, můžete zavítat do Žlutých lázní. Tam vás čeká nádherná světelná expozice s názvem – Světla vyprávějí.

Česko není jen Praha, takže doporučujeme udělat si výlet také do dalších měst, kde vám spojení historické architektury a vánočních stánků vykouzlí sváteční náladu během chvilky. Jmenujme třeba Brno, Olomouc, Kutnou Horu, Český Krumlov, Uherské Hradiště, Ostravu, Liberec. Ochutnejte pečené kaštany, frgály, trdelník, punč, české klobásy. Užijte si adventní čas se vším, co k němu patří.

Rakousko

Nejznámější vánoční trh je v hlavním městě Rakouska Vídni, jmenuje se Christkindlmarkt a najdete ho před nádhernou radnicí na Maria-Theresien-Platz. Ten při návštěvě Vídně určitě doporučujeme, protože se tam budete cítit jako v pohádce. Svařené víno vás zahřeje i na náměstí před Schönbrunnem a můžete spojit historii s vánočními trhy.

Případně se vydejte do rodiště Mozarta – Salcburku. Obdivovat tam, mimo všech dobrot, můžete stánky, které se podobají těm, co se stavěly už v 15. století. Vyzkoušet místní adventní specialitu, rybí knedlíčky či opékané klobásy, můžete také ve městech Salzburg, Graz a Linz.

Německo

Z Česka to máme coby kamenem dohodil na vánoční trhy v Drážďanech. Kdo by se ale chtěl vydat dál, tak tomu vřele doporučujeme například Kolín. Ikona tamních trhů – Kolínská katedrála – ve vás vyvolá obdiv sama o sobě. Když si k ní ještě přidáte všudypřítomné sváteční osvětlení, tak se určitě budete cítit jako v pohádce. Nesmíme zapomenout na vánoční trhy v Berlíně v hlavním městě Německa. V centru jich je kolem 80 a dokonce je jeden z nich určený pejskům.

Za vůní pečených klobásek se zelím se s klidným srdcem vypravte do Norimberka. Tyto trhy si zakládají na udržitelnosti a pro napájení světel používají obnovitelné zdroje. Na většině evropských trhů dostanete pití do znovu použitelného hrnečku, a nebo si můžete koupit na památku keramický s vánoční tématikou.

Slovensko

U našich sousedů na Slovensku narazíte na podobná sváteční jídla jako u nás. Na vánoční trzích si můžete pochutnat na bramborovém salátu a kaprovi. Ale dopřejte si i něco nového třeba kapustnicu, která se může zdát podobná naší zelňačce, ale není to tak. Do kapustnice se dávají houby, sušená jablka nebo švestky. Na nejznámější vánoční trhy si můžete dojet do Bratislavy, kam se sjíždí spousta Čechů.

Nebo si vyberte další města s krásnými adventním trhy a že jich není málo. Nalaďte se na vánoční atmosféru například v Prešově, Košicích, Trenčíně, Trnavě, Nitře, Žilině. Už si stačí jen vybrat.

Maďarsko

Ochutnat místní alkoholickou specialitu – krampampuli můžete v Maďarsku. Jde o hořící nápoj. Vydejte se například do Budapešti a uvidíte sami. Vánoční trhy najdete v centru města hned na několika místech. Kdo nechce experimentovat, toho na trzích čeká klasické svařené víno a samozřejmě guláš. Ten je oproti tomu českému víc pálivý a podobný spíš naší gulášové polévce.

Polsko

Naši další sousedé v Polsku mají také krásné vánoční trhy. Vykročte ze své komfortní zóny a dopřejte si hrnek s nápojem – Gženijec. Což je polská varianta svařáku, ale pozor v Polsku se dělá z piva. Do nápoje se ještě přidává cukr, badyán, hřebíček, skořice a plátek citronu. Magická výzdoba a úžasné trhy vás čekají třeba ve Varšavě, Gdaňsku, Krakově, Katovicích.

Belgie

Do Belgie je to z Prahy asi hodinu a půl letadlem. Vyrazit můžete hned do několika měst, která jsou pověstná kilometry světlené výzdoby. Památky ve světle vánočního videomappingu můžete zažít v hlavním městě Bruselu. K obdivování nabídky ve stáncích, například na náměstí Sainte-Catherine, můžete přikusovat vafle nebo popíjet pověstná belgická piva. I milovníci belgické čokolády si přijdou na své. Její vůní je prosycený vzduch po celém Bruselu.

Pohádkovou atmosféru v kulisách historického města zažijete v Bruggách. Projeďte se lodičkou po městských kanálech. Nebo si zajděte na čerstvé ústřice doplněné šumivým proseccem. Další nádherné vánoční trhy vás čekají v Gentu, Antverpách či Lovani. Tato města jsou z Bruselu skvěle dostupná vlakem.

Francie

Okouzlení, tak by se dal nazvat pocit, který zažijete, když se vydáte na vánoční trhy do Francie. Paříž je vyzdobená miliony světýlek, svaření víno a punč tečou proudem. K jídlu se podávají speciality z celé Francie – třeba bretonské slané Galette či sladká varianta palačinek Crêpes.

Jestli nemáte rádi davy a na návštěvu hlavního města se necítíte, tak zkuste Štrasburk. Ten je právem nazývám francouzským městem Vánoc. Hlavní náměstí je plné stánků, které jsou ručně zdobené. Zkuste si objednat le kugelhopf, dostanete bábovku, ale jakou – delikatesa!  

Ať už vás vaše cestovatelské touhy před Vánoci zavedou kamkoliv, přejeme všem klidné svátky.