Je detox mýtus nebo správná cesta?
16. 8. 2022

Je detox mýtus nebo správná cesta?

Jarní, novoroční, po prázdninový – ze všech stran na vás útočí reklamy a zaručené postupy, že právě tento detox je ten správný. Naslibují vám očistu těla a nový příval energie. Je to ale opravdu nutné nebo si vaše tělo dokáže pomoci samo? Na téma detoxu jsme se podívali v tomto článku. Čtěte dál, protože vaší peněžence možná ušetříme nemalou částku.

Co slibují detoxy versus realita?

Má se stát zázrak. Zhubnete, vyčistíte organismus, mysl a ducha. K cíli ale žádné zkratky nevedou, natož sedmidenní detox. Co udělají detoxy s tělem? Příjem šťáv a různých čajů přinese tělu krátkodobě nižší hmotnost, protože se sníží příjem živin a organismus je v kalorickém deficitu. Ale v dlouhodobém hledisku může tělu ublížit.

Jak detoxy opravdu fungují?

Z ovocný šťáv si můžete krásně rozhodit střevní mikrobiom. Ve střevech, jak všichni víme, je většina lidské imunity. Je toho ale mnohem víc. Detox omezený jen na pití ovocných šťáv vyřadí z vašeho jídelníčku tuky a bílkoviny. Čemu to vadí, říkáte si? Bílkoviny a tuky jsou nezbytné pro detoxikační systém, například játra pak nejsou schopna dělat svou práci.

Navíc z ovocných, ale také zeleninových šťáv, přijímáte cukry a to hodně. Jak uvádí Institut moderní výživy: „U 5 ovocných freshů až 200 gramů cukru“. Což při hubnutí není žádoucí. Protože budete během detoxu extrémně hladovět, tak se po jeho skončení může dostavit takzvaný jojo efekt. Ještě máte chuť investovat do detoxu? Spolehněte se raději na své vlastní tělo.

Zdravé tělo si vystačí samo

Jak říká Miloslav Šindelář z Institutu moderní výživy: „Naše tělo se nepotřebuje detoxikovat šťávou z celeru nebo kokosovou vodou, přirozeně se detoxikuje 24 hodin denně“. Poslechněte si rozhovor na toto téma zde

Játra a ledviny si díky několika biochemickým procesům dokáží poradit a poslat z těla ven běžné toxické látky. Tělo to tak dělá pořád, tím pádem není možné, aby si v sobě po zimě cokoliv hromadilo a čekalo na jaro, kdy mu za nemalé peníze dopřejeme detox.

Co dělat místo drahého detoxu?

Existuje pár základních pravidel, která když budete dodržovat dlouhodobě, tak nebudete mít potřebu vyhledávat neúčinné zkratky k hubnutí. Tato rychlá řešení jsou totiž k ničemu, protože vám nepomohou zhubnout tuk. Naopak po nich bude vaše tělo vyčerpané a efekt úbytku na váze bude jen krátkodobý.

Osvojte si zdravý životní styl. Stačí se držet pár jednoduchých pravidel:

  • Omezte pití slazených a sycených limonád. Ty vám hubnutí jen zpomalují.
  • Vyvarujte se jezení průmyslově zpracovaných potravin. Jakou jsou brambůrky, toastový chléb, ale také mražená jídla.
  • Dopřávejte si čerstvé sezonní potraviny. Ty vás zasytí mnohem víc.
  • Připravujte si snídaně bohaté na bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu. Zkuste ovesné vločky nebo vejce.
  • Vyhněte se sacharidům nebo je aspoň v jídle omezte. To vám pomůže shodit kila, která jsou jen zadržovaná voda v těle.
  • A poslední, ale nejvíc důležité. Hýbejte se. Pokud máte odpor ke sportu. Zkuste chodit.

Pár tipů na závěr

Motivujte se k pohybu třeba pomocí chytrých hodinek, které vám změří počet kroků za daný den. Můžete využít také aplikaci kalorické tabulky, kam si jednoduše zaznamenáte, co jste jedli a budete hned vědět, jak jste na tom.

Ale hlavně, věřte svému tělu, že si poradí samo. Zdravý organismus má tu schopnost, že se detoxikuje sám každý den, nečeká na nějaký detox!

Přejeme vám, ať se ve svém těle cítíte skvěle.