Halloween a další podzimní tradice
20. 10. 2021

Halloween a další podzimní tradice

Udělejte si krásně barevný podzim. Načerpejte v článku inspiraci a užijte si tento čas ještě víc. Máte rádi podzimní procházky? Slunce, které ještě neztratilo sílu a horké nápoje, kterými se během této doby můžete zahřát? Tak to jste tu správně. Připravili jsme pro vás průvodce podzimními tradicemi a radovánkami.

Odkud se vzal Halloween, Dušičky a Den mrtvých (Día de Muertos)?

Je pěkné, jak si jsou tradice na celém světě v něčem podobné, a přitom tak jiné. Každý národ si do té své vnesl kus místního temperamentu. Ať už slavíte jakýkoliv svátek, podívejte se, co za nimi stojí.

Dušičky jsou lidový název pro Svátek zesnulých. Tento svátek slavíme 2. listopadu a částečně vychází z církve. Je to den, kdy máme vzpomínat a modlit se za duše zemřelých. Ale prvopočátek má svátek už v keltské kultuře. Keltové na přelomu října a listopadu slavili konec léta – svátek Samhain. V tomto čase se duše zesnulých vracely domů a jejich příbuzní jim svítilnami z vydlabaných řep pomáhali na cestě do podsvětí. Jako ochranu před zlými duchy se lidé převlékali do hadrů a malovali si obličeje. Že vám to připomíná Halloween? Je to tak.

Halloween se slaví 31. října a také patří ke keltským svátkům, ale zachoval se převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Zajímavé je, jak vznikl jeho název. Jde o zkrácení anglického „All Hallows’Eve“ to znamená „Předvečer Všech svatých“, tedy Dušiček. Podle Keltů se v tomto čase stírá rozdíl mezi světem živých a mrtvých. Pomocí oltářů, které stavěli před svými obydlími, chtěli lidé navázat spojení s mrtvými. Dodnes se z výroby oltářů zachovalo vystavování vyřezávaných dýní a má to stále své kouzlo.

Den mrtvých (Día de Muertos) je mexický svátek mrtvých, který je dokonce od roku 2003 na seznamu UNESCO. V Mexiku je to nejvýznamnější a nejoblíbenější svátek. Jde o šťastné shledání mezi živými a mrtvými. Mexičané staví svým zesnulým oltáře, kam dávají jejich oblíbená jídla, tradiční pečivo a také barevné květiny, ty mají odlákat zlé duchy. Na vrcholu oltáře je většinou fotka nebožtíka. Celé rodiny přicházejí na hřbitovy, kde si dělají pikniky u hrobů zemřelých. Říká se, že je to jeden z nejzajímavějších folklórních svátků na světě. Oslavy bývají velkolepé, protože Mexičané jsou známí svou pohostinností. Symbolem svátku se stala smrtka. Její karikatury se vyrábějí z různých materiálů a spousta lidí ji využívá jako kostým a kreslí si ji na obličej.

Podzimní dekorace

Vyzdobit si byt, dům a zahradu můžete také v podzimním stylu. Nemusíte čekat na vánoční čas. Co se dá použít? Vyzkoušejte přírodní materiály, kterých je kolem nás plno.

Podzimní věnec si můžete vyrobit podobně jako ten adventní. Akorát na něj nejsou potřeba žádné svíčky. Můžete ho zavěsit na dveře nebo branku. Smotejte do kruhu jakékoliv pružné větvičky a upevněte je drátkem. Věnec se dá ozdobit tím, co příroda nabízí a pak vypadá luxusně. Zkuste šišky, barevné listy stromů, kaštany, případně šípky.

Vyřezaná dýně. Tato výzdoba je spojena s Halloweenem. Ale jestli se vám líbí, jděte do toho. Dýni na vyřezávání koupíte teď skoro v každém obchodě. Tvar obličeje, který chcete vyřezávat, doporučujeme nejprve na dýni předkreslit. Nahoře kolem stopky vyřízněte kolečko, ať má dýně pěknou pokličku. A samozřejmě vydlabejte vnitřek. Pak postačí čajová svíčka a dýně dostane to pravé strašidelné světlo.

Suché květiny do vázy. Vydejte se na procházku do přírody a natrhejte si třeba větvičky se šípky. Ve váze budou vypadat krásně samostatně nebo je doplňte barevným spadaným listím. Nechte přírodu, ať vás vede a vyberte si, co vás cvrnkne do nosu.

Určitě přijdete na další krásné výtvory, protože teď je všude kolem nás tolik inspirace. Příroda hraje všemi barvami a byl by hřích barevné spadané listí nebo kaštany nevyužít.

Pouštění draků a brambory v popelu

Toto jsou takové krásné podzimní tradice, které se u nás drží dlouhodobě. Pouštění draků je ideální program pro děti na větrné dny. Když se rozhodnete draka společně doma vyrobit, tak klobouk dolů vašim zručným ručičkám. Dáváme vám sem i návod, jak draka vyrobit?

Brambory udělané v popelu, který zbyl po ohni, mají tu správnou chuť podzimu a mnohým připomenou vzpomínky na dětství. Předejte tento zvyk také svým dětem. Dobrou chuť. To nás rovnou vede k dalším dobrotám.

Recepty plné podzimních chutí

Podzim má spoustu z nás spojený s vůní skořice, jablek a dýňové polévky. Tady je pár rychlých receptů, které se vám mohou hodit.

Jablka vařená se skořicí

Skořice má skvělý vliv na naše zdraví a pomáhá hubnutí, takže s ní nemusíte šetřit. Nakrájejte jablka na měsíčky, zbavte je jadřinců a dejte do hrnce s vodou. Vody nalijte k jablkům tak akorát, aby v ní byla ponořená. Přisypejte do hrnce skořici a nechte vařit, dokud jablka nezměknou. Ideální zdravá svačinka, kterou můžete jíst teplou i studenou.

Jablko v karamelu

Naprosto jednoduchá a tradiční podzimní sladkost. Vánoční německé trhy si bez ní ani nedokážeme představit. Napíchněte jablko na špejli a připravte si karamel. Na 400 gramů cukru stačí 200 ml vody. Můžete použít klidně hnědý cukr. Směs vařte na mírném ohni, dokud se cukr a voda nespojí. Jablka navíc můžete vyšperkovat posypkou třeba sušenými mandlemi, ty se na karamel dobře přichytí. Samozřejmě před máčením v karamelu jablko pořádně omyjte a osušte (karamel na něm pak bude lépe držet). Množství karamelu z této dávky vám bude stačit na 6 jablek. Mňam.

Křížaly

Podzim je také čas sušení ovoce, aby byly vitamíny na zimu. Nakrájejte jablka na malé plátky, vyskládejte je na pečící papír na plech a nechte je na suchém místě, dokud nevyschnou. Ideální na toto jsou půdy. Existují i sušičky ovoce, které vám křížaly parádně vysuší přes noc. Záleží také na odrůdě jablek. Ty zelená jsou obvykle kyselejší než červená a je už jen na vás, ze kterých si křížaly vyrobíte. Zdravou svačinku pak v zimě jako když najdete.

Krémová dýňová polévka

Vyberte si dýni (druh je na vás). Polévka chutná skvěle jak z máslové dýně, tak z hakaido. Dýni oloupejte a zbavte semínek. Nakrájejte ji na kousky a dejte na plech. Přidejte k ní jednu až dvě oloupané a nakrájené cibule. Vše pokapejte olivovým olejem, posolte a okořeňte podle chuti.

Do polévky se hodí třeba tymián, bazalka a můžete přidat i česnek. Náš tip je dát k dýni celou hlavu česneku, které jen odkrojíte kousek horní části. Celý plech pak dejte aspoň na půl hodiny péct. Až dýně chytne barvu, tak ji společně s cibulí a česnekem přesypte do hrnce s horkou vodou. Do směsi vymáčkněte česnek, který půjde snadno ven ze slupky, protože je předpečený. Nechte suroviny chvíli povařit a pak vše rozmixujte. Dochuťte, jestli je třeba. Servírujte posypané sušenými dýňovými semínky. Polévku můžete zjemnit přidáním kokosového mléka nebo přidáním lžičky zakysané smetany do každé porce.

Vychutnejte si podzimní chvíle a napište nám, které tradice držíte vy a co na nich máte rádi? Děkujeme za přízeň.