Fenomén Marie Kondo, dostalo se její jméno až k vám?
3. 11. 2021

Fenomén Marie Kondo, dostalo se její jméno až k vám?

Slyšeli jste už někdy jméno Marie Kondo? Jde o podnikatelku z Japonska, která v současné době žije i s rodinou v Kalifornii. V Japonsku, Americe a troufáme si říct, že po celém světě je Marie Kondo celebrita. Co ale dělá? V jakém oboru podniká? Možná vás to překvapí, ale jde o úklid domácností.

Změňte si život pomocí úklidu

Marie Kondo povýšila úklid na umění. Dělá pořádek nejen v domácnostech, ale také v životech. Tyto dvě věci spolu totiž souvisí víc něž si myslíme. Metoda uklízení, kterou sama vynalezla, dostala jméno KonMari. Její definice je jednoduchá. Spočívá v tom, že budete vlastnit co nejméně věcí. Těch ostatních, které vám už nedělají radost, se zbavíte. To se lehko řekne, víme. Tak jak to udělat prakticky?

Kde začít?

Celá metoda KonMari je hodně dobře promyšlená. Má v sobě duchovní rozměr a když si ji doma vyzkoušíte, tak se dostaví duchovní očista a vnitřní klid. 

Marie vymyslela pět kategorií, na které se dá rozdělit každá domácnost. Postupně je všechny projdeme, ať víte, jak na to:

  1. Oblečení
  2. Knihy
  3. Dokumenty
  4. Komono – větší kategorie, kam spadá:
    1. Kuchyně
    1. Koupelna
    1. Garáž
    1. Nezařazené věci
  5. Věci s citovou hodnotou, vzpomínkové předměty a podobně.

Jak si správně uspořádat domov?

Začnete tedy u oblečení. Proč? Postupujte od nejjednoduššího k nejsložitějšímu a nejvíc emotivnímu. Oblečení si máme ideálně všechno vynosit na jednu hromadu. Podívat se, kolik ho máme a co všechno vlastníme. Potom si každý kousek zvlášť vzít do ruky a říct si, jestli mi přináší radost. Ano, nechám si. Ne, pošlu oblečení dál, ale předtím každému kousku ještě poděkuji, že se mnou byl a dělal mi radost. Toto vychází z japonských učení, kde má každá věc svou duši.

O ukládání oblečení, bot a skládání věcí do šuplíků bychom mohli podle metody KonMari napsat další článek. Tak jen v rychlosti to podstatné. Čím Marie změnila skládání oblečení? Dejte si všechno oblečení do komínku a ten pak položte do šuplíku naležato tak, aby byla každá věc, kterou máte, vidět. Díky tomu na nic nezapomenete a můžete se těšit ze všech věcí.

Máte za sebou oblečení, tak pojďte na knihy. Stejný princip, všechny knihy dáte na jednu hromadu a pozor, poklepáním na ně je probudíte, protože spaly (zase další prvek z japonské kultury). Je zajímavé vidět, kolik toho máme a možná se objeví na světle i knížky dlouho postrádané. Všechny knihy si postupně vezmeme do ruky a zjistíme, jestli nám přináší radost. Takhle postupně vytřídíme celou hromadu. Samozřejmě každé knížce, kterou dáváme dál, poděkujeme. 

Dokumenty, všichni je máme a nikdo je nemá rád. Marie Kondo radí, načerpejte energii z toho, že je budete mít uklizené, roztříděné a srovnané. Na trhu je nekonečně pořadníků, šanonů a šuplíků. Vyberte si, co se vám hodí a pusťte se do papírů. Rozdělte si je do více kategorií (dům, auto, účty…), podle osob, kterým patří (máma, táta, babička…) a seskupte je tak, jak často je potřebujete. Nejpoužívanější si nechte po ruce a ty, co jen potřebují být archivované si dejte stranou. Takové třídění není moc zábava, ale po jeho dokončení budete mít parádní pocit. Máte uklizeno v papírech a díky tomu i ve svém životě. Zkuste to.

Mix všeho možného. Komono je největší kategorie, na kterou se vrhnete už jako zkušení třídiči. Takže nebojte, Marie to má opravdu promyšlené a celé třídění je taková cesta. Sice jdete do kopce, ale čím víc schodů vyjdete, tím víc máte sil a zkušeností. Inspirace, jak třídit garáž, koupelnu a kuchyni, je plná její kniha Zázračný úklid. Případně se podívejte na seriál Tidying Up na Netflixu. Všechno je svým způsobem o krabičkách, do kterých si rozdělíte věci podle druhu, funkce a používání. Pak ve vás každý šuplík vyvolá nirvánu.

Věci s citovou hodnotou jsou poslední položka na seznamu třídění a srovnávání. Proč? Trvá nám to nejdéle. Ke každému předmětu máme citovou vazbu a tyto emoce se vyplavují ven. Je vám asi jasné, že je to kolikrát hodně náročné a vyčerpávající. Ale už máte spoustu zkušeností, takže i tato kategorie pro vás bude nakonec hračka.

Marie Kondo spisovatelka a televizní hvězda

V Americe je Marie Kondo neskutečně úspěšná podnikatelka a má na Netflixu dokonce dva své seriály, kde pomáhá Američanům uklízet díky své metodě. Seriál Tydying Up byl nominován na dvě ceny Emmy. Jako bestseller je hodnocená její kniha, která vyšla i v češtině s názvem Zázračný úklid. Zkuste ji, je plná skvělých nápadů a úklid pro vás už nikdy nebude obyčejná a nezáživná činnost. Umění můžete hledat i v tak nepopulární činnosti.

Kam s nepotřebnými věcmi?

Když už si budete dělat doma pořádek, tak vám sem přidáme možnosti, jak na tom vydělat. Nebo si zlepšit karmu darováním toho, co nepotřebujete.

Chci své věci poslat dál, aby dělaly radost jinde

Věci, co se vám nehodí, mohou udělat hodně radosti někomu jinému. K pocitu krásně uklizeného domova si tím rovnou přidáte další zahřátí u srdce. Asi základní pravidlo je nabídnout nepotřebné věci v rodině nebo kamarádům. Pokud jste tohle kolečko už absolvovali a nikdo věci nechce, nezoufejte. Darujte své věci ještě trochu dál.

Zkusit můžete hned několik variant. Jako taková nejjednodušší se nabízí kontejner na obnošené oblečení, kterých je teď všude plno. Nezapomeňte oblečení vyprat a zabalit do igelitových tašek (to kvůli dešti). 

Další možnost je sběrný dvůr, kam se dají odvézt větší věci. Chcete konat dobro? V tom případě vám doporučíme darovat i nábytek. Jsou speciální sbírky pro lidi, co neměli v životě takové štěstí. Tady je jedna možnost a další určitě najdete na internetu. Výhodou je, že si pro nábytek přijedou až k vám domů.

Případně poptejte neziskové organizace, jestli nepotřebují některé z vašich odložených věcí. Udělat radost rodičům samoživitelům můžete například pomocí Šatníku. Pak přesně víte, kam vaše oblečení a další věci putují. To je hooodně příjemný pocit.

Chci své věci prodat

To je také varianta a my ji naprosto chápeme. Koupíte si drahou věc, ale pak ji z různých důvodů nenosíte. Stane se. Nebo máte doma několikery šaty, boty, bundy a cokoliv dalšího, které jste měli na sobě jen jednou? Nedělají vám radost a zabírají místo ve skříni. Zbavte se jich.

Nepoužívané, ale pěkné kousky můžete zpeněžit třeba na Facebok Marketplace. Kde pěkně přehledně přidáte fotku, kategorii a cenu. Pak už jen čekáte, až se s kupcem domluvíte přes Facebook Messenger. Další platforma pro prodej použitého oblečení je Vinted. Počítejte s tím, že je třeba trpělivost a vstřícnost, pokud jde o jednání s budoucími kupci. 

Můžete si také otevřít garážový prodej a své oblečení nabízet u vás doma přímo na ulici. V tomhle případě se vyplatí pozvat známé a kamarády, ať máte jistotu, že bude dost kupců. Nebo prostě a jednoduše udělejte doma party pro kamarádky s bonusem v podobě prodeje oblečení.

Doufáme, že vám čtení článku minimálně pročistilo myšlenky. Třeba jste teď motivovaní a vrhnete se na předvánoční úklid plní energie. Držíme palce, ať vám to přinese i čistou a uklizenou mysl.