5 důvodů proč cvičit doma?
4. 1. 2022

5 důvodů proč cvičit doma?

Hledáte motivaci k tomu, abyste začali cvičit? Ale nechcete platit drahou permanentku do fitka a na trenéra už vám peníze nezbývají vůbec. Navíc teď nikdo neví, kdy mohou posilovny znovu zavřít. Tak na to pojďte chytře. Podívali jsme se na výhody domácího cvičení a tady jsou:

  • Ušetříte čas a jste flexibilní

Asi je vám jasné, že když budete cvičit doma v obýváku, tak si ušetříte cestu do fitka a zpět. To je pro mnohé vytížené osoby velké plus. Doma si rozložíte podložku kdykoliv a časově si krásně přizpůsobíte další lekci sami sobě. Není nutné podřizovat váš denní program cvičení. Jednou si zacvičíte ráno a další den třeba v poledne. Flexibilita domácího cvičení má svou velkou výhodu.

  • Ušetříte peníze

Vybrali jste si pro domácí cvičení lekce, při kterých jsou třeba pomůcky? Činky, gumičky, míč, cokoliv… Je pravda, že tady přijde počáteční investice, ale pro další lekce už budete vybavení mít a můžete s ním cvičit do aleluja. Nic dalšího už platit nemusíte, když vyloženě nechcete. Pro zlepšení motivace si můžete pořídit hezké oblečení na cvičení, ať se při domácích lekcích cítíte dobře. Ale není to nutnost. Doma vás nikdo soudit nebude. Rozhodně ušetříte za vstupy do fitka.

  • Nemusíte cvičit o samotě – pozvěte si kamarádku

Cvičit doma neznamená být sám jako kůl v plotě. Můžete se domluvit s kamarádkou a na střídačku cvičit u vás a pak u ní. Pokecáte, zasmějete se a můžete se krásně hecovat k lepším výkonům. Když se jedné z vás nechce, tak ta druhá ji podrží. Jenom pozor, ať neprokecáte celé cvičení.

  • Klid a soustředění

Nemusíte se tlačit tělo na tělo v narvaném fitku, ani vás nebude nikdo utiskovat při lekci jógy. Doma je prostě doma. Prostředí si upravíte podle sebe, nic a nikdo vás nerozhodí. Zkuste si ten klid doma udělat, i když vám za zády běhají děti nebo manžel, který potřebuje neustále ke všemu asistenci. Zapojte do cvičení děti i manžela. Budete mít společnou rodinnou aktivitu. Pokud to pro vás není cesta, tak se s rodinou domluvte, ať vám dají půl hodiny prostor a zavřete se třeba v ložnici. Při cvičení doma není třeba mít tolik prostoru, a to je další výhoda. Udělat si kardio lekci můžete klidně jen na pár metrech čtverečních.

  • Lekce podle nálady

Takže v pondělí mám pilates a ve čtvrtek HIIT, ale co když se mi zrovna nechce? Se zamluvenými lekcemi ve fitku už těžko něco uděláte. Jestli cvičíte doma, tak si jednoduše přizpůsobíte cvičení své vlastní náladě, situaci kolem vás a čemukoliv potřebujete. No není to paráda?

Podle koho cvičit?

Jako naprostý základ jsou videa se cvičením, která najdete na YouTube, případně na Instagramu. Vybrat si můžete z nekonečného množství cvičení. Abyste se v té džungli trenérek a cvičitelek trochu vyznali, tak jsme jich pro vás pár vybrali.

Zahraniční cvičení

Původem německá trenérka Pamela Reif, která svým vzhledem, choreografií videí a jemností uchvátila svět. Hlavně tedy YouTube, kde mají její videa miliony zhlédnutí. Podívejte se, jestli je to váš šálek kávy. Upozorňujeme, že tohle cvičení je pořádná makačka, ale když kouknete na Pamelu, tak vidíte, že se to úsilí vyplatí.

australskou osobní trenérkou jménem Kayla Itsines si můžete dát do těla na tomhle YouTube kanále. Podle ohlasů pod videi poznáte, že její cvičení opravdu funguje. Populární jsou hlavně cvičící výzvy, protože vám na každý den připraví jiné cviky, abyste se nezačali nudit. Nejoblíbenější je ebook Bikini Body Guide a je pravda, že na plavkovou sezónu se můžete začít připravovat už v lednu. Pak už jen vydržet.

České trenérky

Vyzkoušejte cvičení třeba s Ladylab, což je kombinace HIITu, kardia a posilování. Na YouTube najdete lekce, se kterými se krásně vejdete do půl hodinky. Ideální pro zaneprázdněné cvičenky.

Cvičící aplikace vás také dokážou k pohybu doma pěkně motivovat a nakopnout. Zkuste například OnlineFitness.cz. Různé lekce, různé trenérky, nudit se rozhodně nebudete.

Také fitness influencerky tu určitě mají své místo. Jejich účty na Instagramu vás dokáží inspirovat ke cvičení, a zároveň doporučí zdravé recepty. Podívejte se třeba na Veroniku Duží, trenérku a výživovou poradkyni v jednom. Nebo na Jetojenvhlavě, která má za sebou vlastní náročnou cestu s hubnutím a udržováním kondice.

Jógu si můžete střihnout podle účtu StillOnTheWay, kde najdete relaxační, posilovací lekce ale také cvičení pro zdravá záda a všechno je zdarma.

Jak vybrat správné cvičení?

Co máte rádi? Běh, jógu, jízdu na kole? Dělejte to, co vám dělá radost. Jestli nemáte žádný vztah k plavání, tak vám nemůžeme radit, ať si každý den běžíte dát dvacet bazénů. Protože je jasné, že vás to po nějaké době přestane bavit. Navíc plavání není sport na doma. Najděte si k pohybu vztah, ať se k němu můžete stále vracet. Nedělejte ho jen pro fotky na sociální sítě, ani pro hubnutí, ale pro radost. Hubnutí a fotky berte jako vedlejší bonus.

Ideální pro domácí cvičení je určitě kardio, jóga, posilování, případně HIIT. Třeba do kardia se nechce úplně všem, ale když ho proložíte posilováním, tak lekci hezky rozdělíte. Nebudete mít celou dobu jazyk na vestě a navíc posilování je naprostá nutnost. Musíte tělo zpevňovat a formovat a na to je v domácím prostředí nejlepší posilování. Spousta lidí dělá chybu, že nechce vůbec posilovat, protože se bojí, že budou mít svaly jako Rambo. Což není pravda, podívejte se na trenérky, všechny posilují a žádná z nich nemá tělo zápasnice. Stačí se držet jejich instrukcí a vydržet. Proto jděte na výběr cvičení přes pozitivní motivaci.

Kolem jógy je také spousta mýtů, které říkají, že se člověk při józe ani nezapotí a tím pádem to je k ničemu. Ano jsou lekce jógy víc protahovací a meditační (to je mimochodem ideální na nervy a psychiku), ale jóga je také velmi silová. Vyberte si ty správné lekce a zaměřte se nejen na sílu těla, ale také ducha. Například takový přechod ze střechy do kobry je skvělý na posilování tricepsů a svalů na zádech. Dejte józe šanci.

Chůze je také cvičení

Stará dobrá chůze venku. Chodit a chodit, to je zlaté pravidlo jak pro zdravé tělo, tak pro zdravého ducha. Dnes existuje spousta krokoměrů, hodinek a všemožných aplikací, které vám budou měřit počet kroků. Obecně se doporučuje, že bychom měli za den udělat alespoň 10 tisíc kroků. To se dá většinou zvládnout hravě. Když ale máte sedavé zaměstnání a třeba teď kvůli pandemii pracujete z domova, tak vám kroky tolik nenaskakují. V tomhle případě je třeba si procházky cíleně plánovat.

Chůze je nádherně uvolňující a osvobozující. Naplánujte si na každý den třeba hodinku chůze a uvidíte, že se domů vrátíte s naprosto čistou hlavou. Nestíháte chodit? Zkuste si kroky vyloženě nastrkat do svého denního rozvrhu. Vyjděte schody tam, kde normálně jezdíte výtahem. Dojděte pěšky na vzdálenější zastávku autobusu, případně se vydejte pěšky na nákupy. Je to jen o tom se malinko zamyslet a chtít.

Které cvičení vám padlo do oka? Přejeme vám hodně pohybu a zdraví v novém roce 2022.